Knapperige toast, romige sardientjes, frisse en pittige smaakmakers… Klinkt goed? Sardinetoast is waanzinnig simpel, maar oh zo lekker. Natuurlijk geldt hier wel dat de kwaliteit van de ingrediënten dubbel telt. Hoe beter de basis, hoe lekkerder het resultaat! Ik gebruik meestal deze sardientjes, en de beste Franse roomboter die ik kan vinden.
Van haring en wittebrood naar sardinetoast
Een recept om op 3 oktober te publiceren is als Leidse foodondernemer natuurlijk altijd een leuke. Ik kan maar zoveel varianten van (vegan) hutspot verzinnen, en haring met wittebrood is niet echt een recept. Toch?
Nou ja, in mijn hoofd dus wel. Want van die haring en wittebrood, via de podcastaflevering van Makkelijke Eters over pizza napoletana, waarin ansjovis met roomboter op brood voorkwam, kwam ik bij sardinetoast! Ook weer niet zo heel gek, want haring, ansjovis en sardientjes zijn allemaal familie van elkaar, en allemaal vette visjes.
Toast met sardines
Bijkomend voordeel voor Leienaren is dat deze sardinetoast zowel een goede bodem voor een besprenkelde dag kan zijn, als een stevig katerontbijt.
Om door het vettige van de vis heen te snijden, eet ik graag een frisse salade bij mijn sardinetoast. Dat kan een eenvoudige wortelsla zijn (stel, je hebt wortel over van de hutspot), maar ook groene sla en andijvie zijn uitermate geschikt. Het liefst kies ik zelf voor een salade van witlof en appel, want die is fris, bitter én zoet.
Toast met boter en sardientjes
Oh en voor je denkt, ik laat de boter zitten want sardientjes zijn vette vis: nee. Doe nou maar. Ten eerste omdat dat écht nog veel lekkerder is. Ten tweede: sardientjes bevatten ongeveer 4-5% vet. Haringen bevatten echter minimaal (!) 16%, dus dat is 3-4x zoveel. Om dat lekkere vette mondgevoel van haring en wittebrood te evenaren, moet er dus wat boter bij!
Zo maak je sardinetoast voor 2 personen:
- Kooktijd: 10 minuten
- 3-4 stevige boterhammen (liefst zuurdesem)
- 1 rode ui
- roomboter naar smaak
- 1 blikje sardientjes in olijfolie
- 1 citroen
- 10 gr platte peterselie
Zo maak je het
Rooster de boterhammen. Snijd ondertussen de ui in dunne ringen. Laat de toast een klein beetje afkoelen voor je verdergaat.
Besmeer de boterhammen dik met roomboter. Prak de sardientjes op het brood. Snijd de citroen in parten en besprenkel de sardines met citroensap naar smaak. Verdeel ten slotte de uienringen en de peterselie over de sardinetoast.
Laat hier weten wat je er van vindt