Tarte tatin van witlof

Tarte tatin van witlof

Tarte tatin van witlof: bittere maar niet overheersende witlof komt prachtig in balans met zoet, fris, romig en knapperig.

Tarte tatin van witlof

Onlangs zocht ik zelf een recept voor tarte tatin van witlof. Ik kon echter geen goed recept vinden. Die avond maakte ik daarom pizza met witlof, maar in mijn achterhoofd bleef de tarte tatin natuurlijk wel rondspoken. Na enig broeden verzon ik zelf dit recept, en dat deel ik natuurlijk graag met jullie. Het bittere van de witlof komt hier prachtig tot zijn recht zonder te overheersen. Zoet, fris, romig en knapperig zorgen voor een mooie balans van smaken.

Tarte tatin van witlof

De kaas

Gruyère is van zichzelf naast romig ook een beetje zoet. Wil je liever een meer nootachtige smaak, kies dan voor Emmentaler. Ook Manchego past trouwens goed bij witlof, licht zoet en iets romiger dan Gruyère.

De witlof

Ik gebruikte voor deze tarte tatin biologische witlof. Ik vind witlof bij uitstek een groente waar je het verschil tussen biologisch en niet-biologisch aan proeft. Biologische witlof is iets bitterder, maar vooral veel voller van smaak dan niet-biologische. Die laatste variant vind ik vaak waterig, of zelfs alleen maar naar bitter water smaken. Dus als je biologische witlof kunt en wilt betalen, doe dat dan vooral voor dit gerecht.

Zo maak je een tarte tatin van witlof voor 2 personen:

  • Voorbereidingstijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • 3 middelgrote of 4 kleine stronkjes (biologische) witlof
  • 1 el witte suiker
  • een kneepje vers citroensap
  • 50 gr geraspte Gruyère
  • 3 plakjes roomboterbladerdeeg

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder beschadigde bladeren van de witlof, spoel de stronkjes af en snijd een heel dun plakje van de onderkant af. Op die manier blijven de stronkjes heel, maar is het verkleurde kontje wel weg. Snijd de witlof in de lengte doormidden.

Tarte tatin van witlof

Verhit in een grote koekenpan op laag vuur een scheutje neutrale olijfolie. Leg wanneer de pan goed heet is de witlofhelften met de snijkant naar beneden in de pan. Bak op laag vuur tot de snijkanten gebruind zijn. Dit duurt een minuut of zeven. Keer de witlofhelften daarna om en bak op laag vuur tot de stronkjes een beetje zacht zijn en de buitenste bladeren gebruind zijn. Dit duurt afhankelijk van de dikte van de stronkjes 10-15 minuten.

Besmeer een taartvorm van 24 cm doorsnede (of een rechthoekige ovenschaal van 20×20 cm) met een klein beetje neutrale olijfolie. Strooi hier gelijkmatig de suiker over. Je kunt de vorm nog wat ronddraaien om de suiker goed te verdelen.

Leg dan de witlofhelften hierop, met de snijkant naar beneden. Besprenkel de witlof met een klein beetje citroensap. Verdeel dan de Gruyère erover en bestrooi het geheel met wat versgemalen zwarte peper.

Stapel de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een deeglap die groot genoeg is om de witlof helemaal te bedekken. Leg de deeglap op de witlof en stop de randen goed in. Snijd overtollige stukjes weg, of vouw ze naar binnen. Prik met een vork op een paar plaatsen gaatjes in het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen.

Bak de tarte tatin gedurende 30 minuten in de oven, tot het bladerdeeg mooi goudbruin kleurt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Aantal: 3

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt