Speculaascake met appel

Speculaascake met appel

Deze speculaascake met appel is de perfecte gangmaker voor pakjesavond! Kruidige cake, friszoete appel en knapperige amandelen. Dank u Sinterklaasje!

Bij Sinterklaas hoort natuurlijk speculaas! Gewone speculaasjes, gevulde speculaas, speculaasbrokken en natuurlijk kruidnoten, die eigenlijk ronde minispeculaasjes zijn. Deze speculaascake met appel vind ik een perfecte aanvulling. Dus of je nou vandaag al pakjesavond viert, of woensdag, of nog later, of je het al gevierd hebt of niet: het Sinterklaasfeest is de perfecte gelegenheid voor deze speculaascake.

Speculaascake met appel

Speculaascake met appel

Als je wel eens cake met stukjes fruit erin gebakken hebt, ken je waarschijnlijk wel het probleem dat de stukjes naar onderen zakken terwijl de cake bakt. Daar heb ik een trucje voor, waardoor de appel in deze cake mooie verdeeld blijft. Wil je een nóg rijker gevulde cake? Voeg dan 50-80 gram kruidnoten toe aan het beslag. Na het bakken zullen die niet meer knapperig zijn, maar ze geven je cake wel nóg meer speculaassmaak!

Cake zonder boter

Wil je deze cake graag zonder boter of andere melkproducten maken, zodat hij melk- en dus lactosevrij is? Geen probleem! Vervang dan de boter door 160 gram kokosolie en 40 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk). Het is het handigst om het kokosvet iets te verwarmen zodat het olie wordt in plaats van een harde klont. Zorg in dat geval zéker dat je eieren goed op kamertemperatuur zijn. Kokosvet stolt op een lagere temperatuur dan boter, en als je dus koude eieren toevoegt aan je beslag, stolt het kokosvet meteen.

Speculaascake met appel

Zo maak je 1 grote speculaaascake met appel:

  • Wachttijd: 60 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 2 zoete appels, ik gebruikte Pink Lady
  • 200 gr zachte roomboter, of 160 gr kokosvet met 40 ml plantaardige melk
  • 200 gr kristalsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 gr bloem
  • ca. 30 gram geblancheerde amandelen

Zo maak je het

Verwarm de oven op 175 graden. Schil de appels en snijd ze in stukjes van ongeveer 2x2x1 cm.

Klop de boter en de suiker met een hand- of standmixer tot een lichtgekleurde, luchtige crème. Meng daarna de speculaaskruiden erdoor. Klop dan één voor één de eieren door het botermengsel. Voeg pas een volgend ei toe als het voorgaande helemaal is opgenomen.

Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en een flinke snuf zout. Klop dan de droge ingrediënten rustig door het natte mengsel heen. Klop niet te lang! Vet een cakevorm in met boter of bakspray.

Mooi verdeelde stukjes appel in je cake

Dan komt de grote truc Spatel eerst de helft van de appelstukjes door het beslag. Doe ongeveer de helft van het beslag in de vorm, en probeer daarbij zoveel mogelijk appelstukjes mee te scheppen. Doe dan de helft van de resterende appelstukjes bij het beslag en herhaal het scheppen van de helft van het resterende beslag op dezelfde manier. Meng ten slotte de laatste stukjes appel door het overgebleven beslag en schep die in de cakevorm.

Decoreer de speculaascake met de amandelen. Bak de cake in 50-60 minuten mooi gaar: een prikker moet er vochtig, maar zonder beslag eraan uit komen, én heerlijk naar speculaas smaken.

Laat de cake op een rooster helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt