Toen het onlangs zo warm was, wilde ik liever niet binnen koken, om het daar zo koel mogelijk te houden. Goede reden om de barbecue aan te steken leek me, en dus voor een steak sandwich met gegrilde groente! Natuurlijk is die net zo lekker als het regent, hij kan dus ook prima in de grillpan. Maar op de barbecue is wel zo leuk.
Steak sandwich
Ik gebruik voor een steak sandwich het liefste héél mals vlees, dat ik na het grillen in reepjes snijd. Iets minder malse stukken hebben soms nóg meer smaak, maar daarmee loop je het risico dat je in één hap een hele reep vlees van je steak sandwich sleurt, en dat is zonde en niet zo lekker. Kogelbiefstuk is hier perfect geschikt voor. Dat is best een prijzig stukje vlees, zeker als het van een goed gehouden koe komt. Maar aangezien dit gerecht echt om het vlees draait, moet dat kunnen.
Voor het brood kies ik meestal voor traditionele baguette met zuurdesem van de Franse bakker bij ons in de stad. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor afbakbrood of zelfgemaakt brood, maar kies in ieder geval voor écht stevig brood met veel smaak.
Ben je niet dol op truffel, vervang dan gerust de truffelmayo door iets anders. Gewone mayonaise vond ik hier zelf niet zo lekker bij, en ketchup ofzo doet af aan de delicate smaak van de gegrilde groente. Hummus is wél een goed alternatief, dat vult juist goed aan!
Broodje van de barbecue
Nou vind ik een steak sandwich eigenlijk nauwelijks een recept, maar in Nederland zie je ze niet zoveel. Of dat nou komt doordat we hier meer boterhammen dan broodjes eten, doordat we zelden een broodje als diner nemen of door de alomtegenwoordige AGV, ik weet het niet. Maar goed, dat maakt het des te leuker om jullie tóch van een recept voor steak sandwiches te voorzien!
Zo maak je steak sandwich met gegrilde groente voor 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 1 courgette
- 1 puntpaprika
- 200 gr kogelbiefstuk (dat kunnen 2 stukken zijn of 1 groot stuk)
- 1 baguette of 2 stevige broodjes
- 4 tl truffelmayonaise of hummus
Zo maak je het
Groente op de barbecue
Snijd de courgette in de lengte in plakken. Maak de paprika schoon en snijd ook die in de lengte in repen. Kwast de repen in met wat olijfolie. Stook de barbecue op. Grill de groenten terwijl de barbecue op zijn heetst is. Bestrijk vervolgens de biefstukken met wat olijfolie en grill tot ze mooie grillstrepen hebben.
Biefstuk van de barbecue
Snijd de biefstukken in tamelijk dunne plakjes. Besmeer de broodjes of stukken stokbrood met truffelmayonaise en beleg met de gegrilde groente en de reepjes biefstuk.
Laat hier weten wat je er van vindt