Een barbecue is niet compleet zonder salade, en dan het liefst natuurlijk eentje met gegrilde groente. Deze rijstsalade met gegrilde groente is mijn persoonlijke favoriet. Rijkgevuld, vol van smaak en met een heerlijke bite. En oh ja, een plaatje om te zien!
Vegan barbecue rijstsalade
Met deze rijstsalade eet je bovendien heerlijk vegan tijdens je barbecue. Dat hoeft natuurlijk niet, maar vegans komen met deze salade absoluut niets tekort.
Deze rijstsalade met gegrilde groente maakte ik tijdens de hittegolf eerder deze maand. Met het lekkere weer dat voor vandaag en komende week wordt voorspeld, is dit dan ook echt een aanrader! Ik grill de groenten het liefst op de barbecue, maar in een grillpan kan natuurlijk ook.
Salade met rijst
Ik gebruikte in deze salade rode Camarguerijst, maar je kunt ook heel goed andere rijst of een ander graan gebruiken. Zorg overigens wel voor volkoren rijst of granen, anders mis je die lekkere bite.
Zo maak je rijstsalade met gegrilde groenten voor 2 personen:
- Kooktijd: 50 minuten
- 100 gr rode (Camargue) rijst of een andere volkorenrijst
- 1 kleine aubergine
- 1 puntpaprika
- 1 courgette
- milde olijfolie om te bestrijken
- chilivlokken naar smaak
- 1/2 krop kropsla of romainesla, schoongemaakt
- 2 el balsamicoazijn
- 6 el extra vierge olijfolie
Zo maak je het
Rijst voor de salade
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Camarguerijst moet 40-45 minuten koken. Overigens verbruikte de rijst bij mij veel meer water dan er op de verpakking stond, dus houd de boel goed in de gaten als je langkokende rijst gebruikt. Laat de rijst uitlekken, spoel af met koud water en laat uitdampen.
Snijd terwijl de rijst kookt de groenten in lange plakken en smeer ze in met wat milde olijfolie en bestrooi ze met chilivlokken.
Salade met gegrilde groente
Klop een vinaigrette van de extra vierge olie en de azijn met wat zout en peper. Hussel daarna de vinaigrette in een slaschaal door de rijst en laat de smaken even intrekken. Dit kun je overigens ook eerder doen, dit intrekken kan je wel een paar uur laten duren.
Grill de groenten in de grillpan of op de barbecue tot ze mooie grillstrepen hebben. Snijd de gegrilde groenten zodra ze hanteerbaar zijn in kleinere stukken. Hussel de sla door de rijst terwijl de gegrilde groenten iets afkoelen. Meng ten slotte de gegrilde groenten door de rijstsalade en serveer meteen.
Ik vond deze salade een maaltijd op zich, maar mocht je de barbecue ook nog voor iets anders willen gebruiken nu hij toch brandt, dan is een worstje een stukje vis of een maïskolf hier heerlijk bij!
Laat hier weten wat je er van vindt