Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love – kookboekrecensie

Als er een nieuw boek van Ottolenghi wordt aangekondigd, gaat er altijd een soort blije rilling door de culinaire wereld: wat heeft hij nu weer voor ons in petto? Bij de aankondiging van een boek uit zijn testkeuken was dat niet anders. Of dat terecht is? Lees mee over Ottolenghi Test Kitchen.

Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love

Ottolenghi Test Kitchen

De titel zegt het al: dit boek is niet alleen door Yotam Ottolenghi geschreven, maar komt uit de koker van zijn team. Niet alleen hij heeft natuurlijk een team, dat is bij andere grote kookboekenauteurs (Donna Hay, Jamie Oliver etc.) natuurlijk niet anders. Ottolenghi heeft er al vaker voor gekozen mensen uit zijn team naar voren te schuiven bij een boek (Sweet en Flavour), en nu dus zijn hele testkeuken. De teksten zijn overigens wel door Yotam zelf geschreven.

Aan het hoofd van het team staat Noor Murad, die met nog 5 anderen én Yotam gerechten en recepten voor zijn boeken en restaurants bedenkt en test. Maar levert dat een goed boek op?

Shelf Love

OTK is, net als bijvoorbeeld Koken Eten Leven een echt “pandemieboek”, in die zin dat het idee ontstond in een lockdown, terwijl de auteurs net als iedereen de voorraadkast plunderden. Vandaar ook de ondertitel: Shelf Love. De makers hebben hun hele manier van koken ontleed, uitgekleed en opnieuw opgebouwd, zoals ze zelf zeggen.

Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love

Dat heeft ervoor gezorgd dat dit boek nadrukkelijk bedoeld is om te kijken wat je zélf in de kast hebt staan en daarmee aan de gang te gaan. Bij elk recept staan daarom niet alleen variatietips, maar ook ruimte om zelf op te schrijven wat je gedaan hebt. Bovendien is achterin ruimte om je eigen lijstjes van favorieten en dergelijke te maken.

En daar HOU ik van, want hoewel ik zelf recepten maak, ben ik ontzettend slecht in het volgen van recepten. Ik wil er altijd een eigen draai aan geven, en dit boek is daar nou net voor bedoeld.

OTK Shelf Love

De manier van opbouwen van het boek leidt bovendien tot allerlei vernieuwende, verrassende combinaties zoals we van Ottolenghi gewend zijn! Na een eerste keer bladeren had ik geen idéé wat ik zou gaan maken, domweg omdat er zóveel lekkere recepten in staan.

Ik bedoel… Kikkererwten-polentafriet, yoghurtrijst, feta in sesamkorst, gekonfijte pastinaak (!), kleverige miso-bananen met limoen en geroosterde rijst…

Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love

Het eerste wat ik gekookt heb was de cacio e pepe van kikkererwten met spinazie. Deze staat binnenkort online, want WOW wat was dit weer goed. Ik ben sowieso dol op cacio e pepe, en dit is weer zó’n vernieuwende versie.

Gerecht nummer 2: shakshuka van zoete aardappel. Met ovengeroosterde zoeteaardappelschil. Wait WHAT?! Ja dat dus. Waanzinnig.

En dat is ook meteen waarom ik zo dol ben op Ottolenghi. Ja, best veel van zijn recepten zijn gecompliceerd, en ja sommige ingrediënten zijn vrijwel onmogelijk te vinden. Maar mijn god, de verrassende bereidingswijzen, de smaakcombinaties, alles.

Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love

Conclusie Ottolenghi Test Kitchen

Dus moet je dit boek kopen? Ik zou het doen. Niet alleen vanwege de recepten, maar ook omdat het boek je aanmoedigt om te experimenteren. Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love is uitgegeven door Fontaine en kost €24,99. Het boek is te koop bij je lokale boekhandel en natuurlijk bij bol.com.

P.S. Ik heb het boek Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love gekregen van Fontaine Uitgevers. De links naar bol.com in dit artikel zijn een affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij via die links bestelt, je niks extra betaalt, en ik een beetje commissie krijg. Daar maak je me dus heel blij mee!

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt