Iedere keer weer als we schorseneren in onze groentetas hebben, doe ik hetzelfde als de meeste andere mensen: een recept voor schorseneren googelen. Het werd dan ook hoog tijd voor een eigen recept met schorseneren. Dat werd deze heerlijke, winterse salade met geroosterde schorseneren!
Recepten voor schorseneren
Waar de meeste recepten voor schorseneren vooral gaan over het schoonmaken ervan en dat ze ook wel armeluisasperges genoemd worden, is er in de receptuur vaak maar weinig variatie te ontdekken. Dus blijven gerechten met schorseneren een beetje lastig voor veel mensen.
Gerechten met schorseneren
Deze warme salade met schorseneren is dan ook volstrekt origineel: een vergelijkbaar recept ben ik nergens tegengekomen. Schorseneren worden vaak op zichzelf als bijgerecht gegeten. Dat vind ik alleen nogal saai.
Winterse salade met schorseneren
Dit recept met schorseneren is daarom echt anders. De schorseneren worden in de oven geroosterd en daarna met linzen, granen en fris groen in een winterse salade verwerkt!
Schorseneren schoonmaken
Nog even over dat schoonmaken van je schorseneren: niks aan de hand. Eerst even weken in een bak koud water, dan doe je keukenhandschoenen aan, schrobben, schillen met de dunschiller (nog altijd met handschoenen aan), desgewenst nog even afspoelen, snijden, klaar.
Ik rooster groente voor dit soort gebruik eigenlijk altijd van tevoren, als er toch al iets anders in de oven staat. De schorseneren voor deze salade gingen bijvoorbeeld in de oven met een grote schaal mac&cheese.
Vegan salade met schorseneren
Deze salade met schorseneren is trouwens ook nog eens vegan. Onbedoeld, en waanzinnig lekker. Geef je de salade graag nog wat meer pit, dan kun je er grofgehakte walnoten, geroosterde pompoenpitten en/of gebakken spekjes aan toevoegen. De keuze is aan jou!
Zo maak je salade met geroosterde schorseneren voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 400 gr schorseneren
- 3 el extra vierge olijfolie
- 120 gr granen naar keuze, zoals Ebly, parelgort etc.
- ½ groentebouillonblokjes
- 1 blik bruine linzen (standaardmaat), afgespoeld en uitgelekt
- 1 tl fijne Franse mosterd
- 1 el vers citroensap
- 2 flinke handen winterpostelein, waterkers of rucola
- Optioneel: walnoten, pompoenpitten en/of spekjes
Zo maak je het
Winterse salade met geroosterde schorseneren
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de schorseneren schoon en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 cm lang. Doe ze in een ovenschaal en hussel ze om met 1 el olijfolie en wat zout en peper.
Rooster de schorseneren ca. 25 minuten, tot ze rondom mooie bruine plekjes hebben en je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.
Salade met schorseneren en linzen
Kook ondertussen de granen volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met het halve bouillonblokje. Doe de laatste 2 minuten de linzen erbij. Giet het geheel af.
Klop van de rest van de olijfolie, de mosterd en het citroensap in een grote schaal een vinaigrette. Doe hier de granen en linzen bij en schep goed om. Serveer direct.
Laat hier weten wat je er van vindt