Romanescosaus met pasta uit Sicilië

Uit het fijne kookboek Sicilië was deze romanescosaus met pasta het eerste gerecht dat ik maakte. Enerzijds omdat het er zo lekker uit zag, en anderzijds ook simpelweg omdat er romanesco in mijn groentetas zat.

Romanescosaus met pasta

Pasta met broccoli

Volgens de tekst van het recept kun je deze saus ook als herfstige stoofpot serveren, maar door de zoete en hartige tonen vond ik dit recept juist ook wel heel zomers! Eigenlijk jaarrond lekker, denk ik dus. Romanesco, een soort broccoli, is net als bloemkool en broccoli jaarrond verkrijgbaar. In dit recept kun je de romanesco prima vervangen door bloemkool. Met paarse bloemkool moet dit er helemaal spectaculair uitzien!

Siciliaanse pastasaus

Voor dit recept is het heel belangrijk dat je echt Italiaanse, liefst Siciliaanse pijnboompitten gebruikt, en dus geen Chinese. Die zijn namelijk veel minder zoet van smaak. Omdat ik geen Italiaanse pijnboompitten kon vinden, heb ik ze vervangen door – ook zoete – amandelstiften.

Romanescosaus met pasta

Kies daarnaast ook voor topkwaliteit ansjovis, bijvoorbeeld van Fish Tales. De smaak van de ansjovis én hoe goed deze smelt, is namelijk heel bepalend voor het gerecht. De hoeveelheid rozijnen heb ik overigens iets aangepast naar mijn eigen smaak, zo wordt het gerecht wat mij betreft nóg lekkerder.

Bereiding: 40 minuten

Ingrediënten voor romanescosaus met pasta voor 2 personen:

  • 500 gr romanesco of witte bloemkool
  • 4 el exra vierge olijfolie
  • 1 ui
  • 3 ansjovisfilets in olie, uitgelekt
  • 1 laurierblaadjes
  • 2 el gele rozijnen
  • 1 el Italiaanse pijnboompitten of amandelstiften, plus extra ter garnering
  • een snufje saffraandraadjes
  • 150 gr gedroogde pasta
  • Optioneel: Parmezaanse kaas ter garnering

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars (4 reacties) Loading...


Pasta met romanesco

Verdeel de romanesco of bloemkool in tamelijk grote roosjes. Laat de roosjes in gezouten water garen tot je ze makkelijk kunt inprikken. Zet ondertussen een bak ijswater klaar en snipper de ui.

Schep de roosjes wanneer ze gaar genoeg zijn uit het kokende water in het ijswater. Bewaar het kookwater! Laat de romanesco of bloemkool uitlekken en breek de roosjes met je handen in kleine stukjes.

Saus van romanesco of bloemkool

Verhit de olie een hapjespan en bak hierin de ui en de ansjovis zacht. Voeg de romanesco of bloemkool, het laurierblad, de rozijnen en de pijnboompitten of amandelstiften toe. Schenk er 200 ml kookvocht van de romanesco of bloemkool bij en voeg de saffraan toe.

Kook in het overgebleven water, eventueel aangevuld met extra heet water, de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breek de romanesco ondertussen al roerend in steeds kleinere stukjes, zodat een compacte, romige saus ontstaat. Proef en breng zonodig verder op smaak met zout en peper.

Serveer de pasta met de romanescosaus, bestrooid met de extra pijnboompitten of amandelen en Parmezaanse kaas naar smaak.

Romanescosaus met pasta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.