Een schaaltje rokerige romesco met plat brood met een hand die een stukje brood in de romesco dipt

Rokerige romesco – paprikasaus met amandel

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Romesco is een heerlijke saus gemaakt van amandelen en gegrilde paprika. Ik gaf mijn eigen recept voor romesco een upgrade door er een rokerige versie van te maken. Nóg lekkerder!

Een schaaltje rokerige romesco met plat brood

Romesco is lekker op en bij héél veel. Ik eet het graag als dip met Libanees brood, maar het is ook geweldig als saus bij geroosterde aardappels, als vervanger voor de rode saus bij patatas bravas, op zo ongeveer alles van de barbecue en natuurlijk bij gegrilde groente.

Vegan romesco

Kortom: de ideale vegan saus als je het mij vraagt. Ik maak dan ook vaak een dubbele portie. Je kunt romesco namelijk ook prima invriezen, dus een voorraadje aanleggen is heel handig.

Een schaaltje rokerige romesco met plat brood

Romesco met (gepofte) knoflook

Ik gebruik vaak gepofte knoflook voor mijn romesco, voor een extra volle smaak. Wil ik mijn saus wat frisser hebben, dan kies ik juist voor rauwe knoflook.

Om altijd een voorraadje gepofte knoflook te hebben, gooi ik eens in de paar weken een hele bol knoflook in de oven als ik bijvoorbeeld een cake bak, dan heb ik na een half uurtje perfecte gepofte knoflook.

Zo maak je 1 kom rokerige romesco:

  • Wachttijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • 2 rode paprika’s
  • 50 gr gerookte amandelen
  • 2 tenen (gepofte) knoflook
  • 1,5 el sherry- of rodewijnazijn
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl pimentón (liefst bitterzoet)
  • zwarte peper naar smaak

Zo maak je het

Grill om te beginnen de paprika. Dat kan op een gasvlam, onder de ovengrill op de hoogste stand of op de barbecue. Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat de schil van je paprika’s helemaal zwart is.

Paprika’s blakeren

Doe dan de paprika’s in een schaal die je afdekt met vershoudfolie, of in een ziplockzakje. Laat de paprika’s afkoelen tot ze lauw zijn. Verwijder dan de schil. Trek de zaadlijsten er aan het steeltje voorzichtig uit.

Doe het vruchtvlees én al het vocht van de paprika’s in de blender. Voeg de amandelen, de knoflook, de azijn, de olie en de pimentón toe. Blend tot een supergladde saus.

Romige, rokerige romesco

Proef, en maak op smaak met zwarte peper naar smaak. Zout zou niet nodig moeten zijn, want de amandelen zijn al zout, maar een klein snufje extra kan lekker zijn.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt