Romesco is een heerlijke saus gemaakt van amandelen en gegrilde paprika. Ik gaf mijn eigen recept voor romesco een upgrade door er een rokerige versie van te maken. Nóg lekkerder!
Romesco is lekker op en bij héél veel. Ik eet het graag als dip met Libanees brood, maar het is ook geweldig als saus bij geroosterde aardappels, als vervanger voor de rode saus bij patatas bravas, op zo ongeveer alles van de barbecue en natuurlijk bij gegrilde groente.
Vegan romesco
Kortom: de ideale vegan saus als je het mij vraagt. Ik maak dan ook vaak een dubbele portie. Je kunt romesco namelijk ook prima invriezen, dus een voorraadje aanleggen is heel handig.
Romesco met (gepofte) knoflook
Ik gebruik vaak gepofte knoflook voor mijn romesco, voor een extra volle smaak. Wil ik mijn saus wat frisser hebben, dan kies ik juist voor rauwe knoflook.
Om altijd een voorraadje gepofte knoflook te hebben, gooi ik eens in de paar weken een hele bol knoflook in de oven als ik bijvoorbeeld een cake bak, dan heb ik na een half uurtje perfecte gepofte knoflook.
Zo maak je 1 kom rokerige romesco:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 30 minuten
- 2 rode paprika’s
- 50 gr gerookte amandelen
- 2 tenen (gepofte) knoflook
- 1,5 el sherry- of rodewijnazijn
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1/2 tl pimentón (liefst bitterzoet)
- zwarte peper naar smaak
Zo maak je het
Grill om te beginnen de paprika. Dat kan op een gasvlam, onder de ovengrill op de hoogste stand of op de barbecue. Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat de schil van je paprika’s helemaal zwart is.
Paprika’s blakeren
Doe dan de paprika’s in een schaal die je afdekt met vershoudfolie, of in een ziplockzakje. Laat de paprika’s afkoelen tot ze lauw zijn. Verwijder dan de schil. Trek de zaadlijsten er aan het steeltje voorzichtig uit.
Doe het vruchtvlees én al het vocht van de paprika’s in de blender. Voeg de amandelen, de knoflook, de azijn, de olie en de pimentón toe. Blend tot een supergladde saus.
Romige, rokerige romesco
Proef, en maak op smaak met zwarte peper naar smaak. Zout zou niet nodig moeten zijn, want de amandelen zijn al zout, maar een klein snufje extra kan lekker zijn.
Laat hier weten wat je er van vindt