Mijn aardbeiencake is al jaren een monsterhit: hier op de site, maar misschien wel meer bij mij thuis. Logisch wel: fluffy, zacht, knapperig en boordevol aardbeien.
Dol als we zijn op aardbeien (“abei mij” was vorig jaar het allereerste tweewoordzinnetje dat H sprak), kopen we iedere week op de markt een kilo. Daar zijn we behoorlijk kritisch bij: ze moeten op een afstandje al te ruiken zijn, maar ze mogen ook weer niet te rijp zijn. Kleine aardbeien hebben de voorkeur boven grote aardbeien, en elsanta’s vinden we het minst lekker.
Ondanks die kritische blik, komt het ook bij ons wel eens voor dat we aardbeien kopen die net wat minder lekker zijn dan we hadden gehoopt. Daar kunnen we dan natuurlijk jam van maken, ook heerlijk, maar soms is de beste oplossing deze aardbeiencake. Het recept heb ik aangepast van dit recept, dat perfect is als je een hele bakplaat vol aardbeiencake wilt maken.
Aardbeiencake bakken
Nadat – toen nog peuter – H mij destijds had geholpen met de foto’s van deze aardbeiencake, vonden we het in 2022 hoog tijd voor nieuwe foto’s. Natuurlijk wederom met – inmiddels kleuter – H in de hoofdrol als handmodel!
Cake met aardbeien
En geloof mij: deze aardbeiencake is de beste oplossing voor een heleboel problemen. Het beslag van de cake vormt een heerlijk luchtig kussen waarin de aardbeien wegzakken. Door de warmte worden de aardbeien helemaal zacht, bijna een soort jam, maar wel fris genoeg om tegenwicht te bieden aan de zoete cake. Tel daar de knapperige randjes hier en daar bij op, en je begrijpt dat deze cake na één keer maken al favoriet was hier in huis.
Zo maak je 1 aardbeiencake van 20*20 cm:
- Wachttijd: 50 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 85 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 200 gr suiker
- 1 groot ei
- 120 ml melk
- 1 tl vanille-extract
- 1 biologische citroen
- 190 gr bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 400 gr aardbeien
Zo maak je het
Makkelijke aardbeiencake bakken
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe ondertussen de boter met 175 gram van de suiker in de mengkom van een (stand)mixer en klop tot het geheel bleek en luchtig is. Dit doorgaans duurt 3-5 minuten.
Voeg het ei, de melk en het vanille-extract toe en klop zachtjes tot alles net aan gemengd is. Boen de citroen schoon en rasp dan de helft van de schil boven de mengkom.
Luchtige cake bakken
Zeef dan de bloem, het bakpoeder en een snuf zout boven een kom. Zeef ze nogmaals, dit keer boven de mengkom, en spatel of mix dan rustig de droge ingrediënten door de natte.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze daarna in de lengte doormidden. Vet een vierkant bakblik van 20*20 cm of een ronde springvorm van 22 cm doorsnede in met bakspray of boter. Leg op de bodem een stukje bakpapier, anders krijg je de cake er straks niet uit.
Giet het beslag in de bakvorm. Verdeel dan de aardbeien er overheen, met het snijvlak naar beneden. Als het niet past, leg de aardbeien dan dakpansgewijs. Je wilt hier echt álle aardbeien gebruiken. Bestrooi ten slotte met de overgebleven suiker. Bak de aardbeiencake in 50-60 minuten tot de cake goudbruin is en een prikker er net aan droog uitkomt.
Tip voor je aardbeiencake
Laat de aardbeiencake minimaal 10 minuten rusten voor je hem uit de vorm haalt. Uit de vorm halen is overigens niet nodig: helemaal afgekoeld kómt hij er niet eens meer helemaal intact uit. Kies dus gewoon zelf wat je handig vindt.
Lutien zegt
Geweldige cake, de aardbeien blijven lekker en worden niet zompig
Emma van der Deijl zegt
Dankjewel Lutien! Fijn om te lezen!
Toy en jan Van Tour zegt
Ik wil normaal een cakemix lange cakevorm met aardbeien er tussen dus ik op de. Boden de helt van de cakemix daarna de aardbeien en dan die de helft van de overige cakemix erover en dan in de oven 60 a 70 minuten.
met de de cake mix en daarna de helft van de cakemix??
Emma van der Deijl zegt
Hangt van het oppervlak van de cakevorm af. Probeer een cakevorm met een oppervlakte van ca. 400 cm2 te gebruiken, en dan gewoon alle beslag onderin en de aardbeien erop!
Margaretha zegt
Waar blijft nu nog restant van 25 gram suiker?
Emma van der Deijl zegt
Die gaat over de aardbeien bovenop!
Alya zegt
Hoeveel calorieën heeft dit?
Emma van der Deijl zegt
Hi Alya,
Ik heb geen idee, dat houd ik niet bij namelijk!
Toy en jan Van Tour zegt
Ik wil in een langwerpige cake blik maken met de cake mix kan dat???
Emma van der Deijl zegt
Ja hoor, dat kan! Probeer een cakevorm met een oppervlakte van ca. 400 cm2 te gebruiken, en dan gewoon alle beslag onderin en de aardbeien erop.
Wanda Nowak zegt
Heerlijke, zachte cake… met mijn aardbeitjes uit de tuin… hemels!
Emma van der Deijl zegt
Ohhh dat is natuurlijk helemaal perfect, met aardbeien uit eigen tuin. Geniet ervan!
Thea Landman zegt
Ik heb zó veel aardbeien dit jaar en dit is zó lekkerrrrrr
Emma van der Deijl zegt
Wat fijn om te lezen, dankjewel!
Timber zegt
Hoe lang kan je de cake bewaren? Hij gaat nu de oven in, straks lekker genieten 😋
Emma van der Deijl zegt
In de koelkast kun je de cake zeker 3 dagen bewaren! Zelf bewaar ik hem zelfs meestal buiten de koelkast, maar dat is eigenlijk natuurlijk niet zo veilig 😉
Stefanie zegt
Ik heb er in plaats van citroen een stuk pure chocolade in geraspt.
Mijn zoontje en ik hebben er van geproefd toen het nog warm was, lekker…
Nu een nachtje laten rusten in de koelkast en wauw! 🙈 nóg lekkerder, en mooi stevig.
Die zal ik meer maken!
Emma van der Deijl zegt
Dank voor je complimenten! Chocolade erdoor klinkt ook fantastisch, dat ga ik binnenkort maar eens proberen.
Anne zegt
Ik lees dat de cake niet uit de vorm te halen is in zijn geheel. Betekent dat dat de cake heel zacht en wat zompig blijft? Ik zoek een cake met aarbeiensmaak die ik als tussenlaag kan gebruiken in een 3 laags taart. Deze lijkt me heerlijk maar is hij hiervoor geschikt denk je?
Emma van der Deijl zegt
Hi Anne,
Wat een leuk idee! Deze cake komt goed uit de vorm als je hem lauwwarm lost, daarna blijft hij net iets te veel plakken.
Hij is eerder smeuïg dan luchtig doordat er in verhouding heel veel aardbeien in gaan, dus ik vrees dat hij niet stevig genoeg is voor 3 lagen. Wellicht wel als je minder aardbeien per laag gebruikt, maar dat durf ik je niet te garanderen.
Laat je weten hoe het afloopt? 😉
Shanna zegt
Hoi! Zo leuk dit recept! Hoe kan ik de cake met eiwitpoeder aanvullen? Hoe zouden de verhoudingen dan het beste zijn? Alvast bedankt! Groetjes Shanna
Emma van der Deijl zegt
Hi Shanna! Ik gebruik nooit eiwitpoeder, dus ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik kan me voorstellen dat het poeder de textuur van de cake verandert, dus ik zou het eerlijk gezegd gewoon lekker weglaten 😉
Suzan van Aken zegt
Mmmm,zalig!! Ben ‘m lauw aan het eten. Lekker fris, niet te zoet. Beetje nat/smeuïg door het vocht van de aardbeien. Erg makkelijk om te maken. Eind van de zomer ga ik hem proberen te maken met bramen uit eigen tuin. Ik laat wel weten hoe die geworden is.
Emma van der Deijl zegt
Dankjewel!!
wendy zegt
kun je hem ook invriezen?
Emma van der Deijl zegt
Hoi Wendy,
Dat heb ik nooit geprobeerd. Mijn ervaring met cakes met fruit er bovenop is wel dat dat fruit heel erg kleverig en minder lekker wordt, dus ik zou het niet aanraden.
wendy zegt
hoi uiteindelijk heb ik het toch in de vriezer gedaan want ik had 10 kilo aardbeien uit de tuin. inmiddels al steeds wat uit de vriezer gehaald en dat smaakt prima. Kids eten het graag en is niet plakkerig!