Aardbeiencake

Aardbeiencake

Luchtige en knapperige cake, aardbeien die bijna tot jam verworden zijn: deze aardbeiencake is de perfecte manier om de zomer te vieren!

Mijn aardbeiencake is al jaren een monsterhit: hier op de site, maar misschien wel meer bij mij thuis. Logisch wel: fluffy, zacht, knapperig en boordevol aardbeien.

Aardbeiencake

Dol als we zijn op aardbeien (“abei mij” was vorig jaar het allereerste tweewoordzinnetje dat H sprak), kopen we iedere week op de markt een kilo. Daar zijn we behoorlijk kritisch bij: ze moeten op een afstandje al te ruiken zijn, maar ze mogen ook weer niet te rijp zijn. Kleine aardbeien hebben de voorkeur boven grote aardbeien, en elsanta’s vinden we het minst lekker.

Aardbeiencake

Ondanks die kritische blik, komt het ook bij ons wel eens voor dat we aardbeien kopen die net wat minder lekker zijn dan we hadden gehoopt. Daar kunnen we dan natuurlijk jam van maken, ook heerlijk, maar soms is de beste oplossing deze aardbeiencake. Het recept heb ik aangepast van dit recept, dat perfect is als je een hele bakplaat vol aardbeiencake wilt maken.

Aardbeiencake bakken

Nadat – toen nog peuter – H mij destijds had geholpen met de foto’s van deze aardbeiencake, vonden we het in 2022 hoog tijd voor nieuwe foto’s. Natuurlijk wederom met – inmiddels kleuter – H in de hoofdrol als handmodel!

Cake met aardbeien

En geloof mij: deze aardbeiencake is de beste oplossing voor een heleboel problemen. Het beslag van de cake vormt een heerlijk luchtig kussen waarin de aardbeien wegzakken. Door de warmte worden de aardbeien helemaal zacht, bijna een soort jam, maar wel fris genoeg om tegenwicht te bieden aan de zoete cake. Tel daar de knapperige randjes hier en daar bij op, en je begrijpt dat deze cake na één keer maken al favoriet was hier in huis.

Zo maak je 1 aardbeiencake van 20*20 cm:

  • Wachttijd: 50 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 85 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gr suiker
  • 1 groot ei
  • 120 ml melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 biologische citroen
  • 190 gr bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 400 gr aardbeien

Zo maak je het

Makkelijke aardbeiencake bakken

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe ondertussen de boter met 175 gram van de suiker in de mengkom van een (stand)mixer en klop tot het geheel bleek en luchtig is. Dit doorgaans duurt 3-5 minuten.

Voeg het ei, de melk en het vanille-extract toe en klop zachtjes tot alles net aan gemengd is. Boen de citroen schoon en rasp dan de helft van de schil boven de mengkom.

Luchtige cake bakken

Zeef dan de bloem, het bakpoeder en een snuf zout boven een kom. Zeef ze nogmaals, dit keer boven de mengkom, en spatel of mix dan rustig de droge ingrediënten door de natte.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze daarna in de lengte doormidden. Vet een vierkant bakblik van 20*20 cm of een ronde springvorm van 22 cm doorsnede in met bakspray of boter. Leg op de bodem een stukje bakpapier, anders krijg je de cake er straks niet uit.

Giet het beslag in de bakvorm. Verdeel dan de aardbeien er overheen, met het snijvlak naar beneden. Als het niet past, leg de aardbeien dan dakpansgewijs. Je wilt hier echt álle aardbeien gebruiken. Bestrooi ten slotte met de overgebleven suiker. Bak de aardbeiencake in 50-60 minuten tot de cake goudbruin is en een prikker er net aan droog uitkomt.

Tip voor je aardbeiencake

Laat de aardbeiencake minimaal 10 minuten rusten voor je hem uit de vorm haalt. Uit de vorm halen is overigens niet nodig: helemaal afgekoeld kómt hij er niet eens meer helemaal intact uit. Kies dus gewoon zelf wat je handig vindt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.7 / 5. Aantal: 46

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Reacties

  1. Ik heb er in plaats van citroen een stuk pure chocolade in geraspt.

    Mijn zoontje en ik hebben er van geproefd toen het nog warm was, lekker…

    Nu een nachtje laten rusten in de koelkast en wauw! 🙈 nóg lekkerder, en mooi stevig.

    Die zal ik meer maken!

  2. Ik lees dat de cake niet uit de vorm te halen is in zijn geheel. Betekent dat dat de cake heel zacht en wat zompig blijft? Ik zoek een cake met aarbeiensmaak die ik als tussenlaag kan gebruiken in een 3 laags taart. Deze lijkt me heerlijk maar is hij hiervoor geschikt denk je?

    • Hi Anne,

      Wat een leuk idee! Deze cake komt goed uit de vorm als je hem lauwwarm lost, daarna blijft hij net iets te veel plakken.

      Hij is eerder smeuïg dan luchtig doordat er in verhouding heel veel aardbeien in gaan, dus ik vrees dat hij niet stevig genoeg is voor 3 lagen. Wellicht wel als je minder aardbeien per laag gebruikt, maar dat durf ik je niet te garanderen.

      Laat je weten hoe het afloopt? 😉

  3. Hoi! Zo leuk dit recept! Hoe kan ik de cake met eiwitpoeder aanvullen? Hoe zouden de verhoudingen dan het beste zijn? Alvast bedankt! Groetjes Shanna

    • Hi Shanna! Ik gebruik nooit eiwitpoeder, dus ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik kan me voorstellen dat het poeder de textuur van de cake verandert, dus ik zou het eerlijk gezegd gewoon lekker weglaten 😉

  4. Mmmm,zalig!! Ben ‘m lauw aan het eten. Lekker fris, niet te zoet. Beetje nat/smeuïg door het vocht van de aardbeien. Erg makkelijk om te maken. Eind van de zomer ga ik hem proberen te maken met bramen uit eigen tuin. Ik laat wel weten hoe die geworden is.

      • hoi uiteindelijk heb ik het toch in de vriezer gedaan want ik had 10 kilo aardbeien uit de tuin. inmiddels al steeds wat uit de vriezer gehaald en dat smaakt prima. Kids eten het graag en is niet plakkerig!

Laat hier weten wat je er van vindt