Aardbeiencake

Black FridayBlack Friday

Dol als we zijn op aardbeien (“abei mij” was vorig jaar het allereerste tweewoordzinnetje dat H sprak), kopen we iedere week op de markt een kilo. Daar zijn we behoorlijk kritisch bij: ze moeten op een afstandje al te ruiken zijn, maar ze mogen ook weer niet te rijp zijn. Kleine aardbeien hebben de voorkeur boven grote aardbeien, en elsanta’s vinden we het minst lekker.

Aardbeiencake

Ondanks die kritische blik, komt het ook bij ons wel eens voor dat we aardbeien kopen die net wat minder lekker zijn dan we hadden gehoopt. Daar kunnen we dan natuurlijk jam van maken, ook heerlijk, maar soms is de beste oplossing deze aardbeiencake. Het recept heb ik aangepast van dit recept, dat perfect is als je een hele bakplaat vol aardbeiencake wilt maken.

Aardbeiencake

Cake met aardbeien

En geloof mij: deze aardbeiencake is de beste oplossing voor een heleboel problemen. Het beslag van de cake vormt een heerlijk luchtig kussen waarin de aardbeien wegzakken. Door de warmte worden de aardbeien helemaal zacht, bijna een soort jam, maar wel fris genoeg om tegenwicht te bieden aan de zoete cake. Tel daar de knapperige randjes hier en daar bij op, en je begrijpt dat deze cake na één keer maken al favoriet was hier in huis.

Aardbeiencake

Wachttijd: 50 minuten
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor 1 aardbeiencake van 20*20 cm:

  • 85 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gr suiker
  • 1 groot ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 biologische citroen
  • 120 ml melk
  • 190 gr bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 400 gr aardbeien

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...


Aardbeiencake bakken

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de boter met 175 gram van de suiker in de mengkom van een (stand)mixer en klop tot het geheel bleek en luchtig is. Dit duurt 3-5 minuten.

Voeg het ei, de melk en het vanille-extract toe en klop zachtjes tot alles net aan gemengd is. Boen de citroen schoon en rasp de helft van de schil boven de mengkom.

Luchtige cake bakken

Zeef dan de bloem, het bakpoeder en een snuf zout boven een kom. Zeef ze nogmaals, dit keer boven de mengkom, en spatel of mix dan rustig de droge ingrediënten door de natte.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in de lengte doormidden. Vet een vierkant bakblik van 20*20 cm of een ronde springvorm van 22 cm doorsnede in met bakspray of boter. Leg op de bodem een stukje bakpapier, anders krijg je de cake er straks niet uit.

Aardbeiencake

Giet het beslag in de bakvorm. Verdeel de aardbeien er overheen, met het snijvlak naar beneden. Als het niet past, leg de aardbeien dan dakpansgewijs. Je wilt hier echt álle aardbeien gebruiken. Bak de aardbeiencake in 50-60 minuten tot de cake goudbruin is en een prikker er net aan droog uitkomt.

Tip voor je aardbeiencake

Laat de aardbeiencake minimaal 10 minuten rusten voor je hem uit de vorm haalt. Uit de vorm halen is overigens niet nodig: helemaal afgekoeld kómt hij er niet eens meer helemaal intact uit. Kies dus gewoon zelf wat je handig vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.