Polenta met saffraan en porcini

Polenta met saffraan en porcini

Deze polenta met saffraan en porcini is snel en gemakkelijk te maken, smaakt heerlijk en voelt extra luxe door de saffraan en porcini!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Deze polenta met saffraan en porcini maakte ik een paar weken geleden voor het eerst, met in het achterhoofd dit recept uit de NRC en een recept uit Veg!. Vervolgens serveerde ik het aan vriendinnen, bracht ik een portie langs bij vrienden die onlangs een kindje kregen (en dus geen tijd hebben om te koken) én aten we het zelf nog een paar keer. En elke keer was de reactie: wat waanzinnig lekker! De hoogste tijd dus om dit recept online te zetten!

Polenta met saffraan en porcini

 Polenta maken

Polenta maken vond ik altijd een beetje spannend, vanwege de geruchten over een uur roeren en een ooit mislukte poging tot het maken van polentafrieten. Al die angsten bleken gelukkig ongegrond toen ik deze polenta met saffraan en porcini besloot te maken.

Zorg wel dat je snelkookpolenta gebruikt, anders sta je alsnog drie kwartier te roeren. Kijk dus even goed op de verpakking, mijn AH bijvoorbeeld verkoopt geen snelkookpolenta, dus ik koop de mijne altijd bij de biowinkel.

Deze polenta met saffraan en porcini is heerlijk met ratatouille, maar ook met bijvoorbeeld vis uit de oven, gebakken paddenstoelen en salade of bijvoorbeeld stoofvlees.

Polenta met saffraan en porcini

Voor deze polenta met saffraan en porcini moet de melk waarmee je de polenta maakt een tijdje trekken. Dit is natuurlijk best tijdrovend, maar als je dit proces de avond of ochtend voor je de polenta wilt eten in gang zet, heb je tegen de tijd dat je het wilt eten nog maar een paar minuten werk. Ik zet de enigszins afgekoelde melk gewoon in de koelkast, werkt prima!

Zo maak je polenta met saffraan en porcini voor 2 personen:

 • Wachttijd: 20 minuten
 • Kooktijd: 20 minuten
 • 250 ml melk
 • snuf saffraan
 • 5 gr gedroogde porcini
 • 1 teen knoflook, gekneusd
 • half blaadje laurier
 • 3 zwarte peperkorrels
 • 75 gr snelkookpolenta
 • 1/8 tl fijn zout
 • 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
 • extra vierge olijfolie of roomboter naar smaak

Zo maak je het

Voorbereiding polenta met saffraan en porcini:

Doe de melk in een pan met 200 ml water, de saffraan. Doe de knoflook, laurier en peperkorrels in een thee-ei. Je kunt ze er ook los indoen, maar dan is het een hoop gedoe om ze er weer uit te vissen. Wel leuker voor op de foto natuurlijk 😉

Breng het geheel tegen de kook aan en draai dan het vuur uit. Laat minimaal 20 minuten trekken en afkoelen. Verwerk meteen of laat rustig langer (koud) staan.

Bereiding polenta met saffraan en porcini:

Vis het theei-ei uit het melkmengsel, voeg het zout aan het mengsel toe en breng het opnieuw tegen de kook aan. Roer goed en strooi al roerend de polenta in een dunne straal bij het melkmengsel. Blijf goed roeren.

De polenta wordt binnen enkele minuten flink dikker. Blijf roeren. Als de polenta kookt en een soort lava-achtigse explosies veroorzaakt, ben je er bijna. Pas goed op je handen en roer nog even, dan zul je merken dat de textuur opeens iets minder vloeibaar wordt. Roer nu de Parmezaanse kaas er doorheen en serveer daarna direct.

Polenta met saffraan en porcini

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt