Een heerlijk romige bodem van polenta, met daarop knisperende geroosterde boerenkool. Beetje kaas erover en smullen maar!
Uit het onvolprezen boek Smitten Kitchen Keepers van Deb Perelman maakte ik afgelopen winter meerdere keren deze geroosterde boerenkool. Wat mij betreft alleen op papier al een gouden combinatie: ik ben dol op boerenkool én op polenta.
Ik vereenvoudigde het recept nog een stukje, door snelkookpolenta te gebruiken. De boerenkool gaat in de oven. Daar probeer ik dan meestal iets anders bij te doen, zoals pompoen of bananenbrood, zodat de oven niet alleen maar voor de boerenkool aan staat.
Zo maak je geroosterde boerenkool met romige polenta voor 2 personen:
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 150 gr boerenkool
- 3 tenen knoflook
- 1 el extra vierge olijfolie
- 2 tl citroensap
- 125 gr snelkookpolenta
- 150 ml melk
- 150 ml water
- 1/2 tl fijn zout
- 75 gr geraspte pecorino of Parmezaanse kaas
- 1 el roomboter
Zo maak je het
Verhit de oven voor op 190 graden. Snijd de knoflook in dunne plakjes.
Boerenkool roosteren
Meng in een ovenschaal de boerenkool met de knoflook, de olijfolie en het citroensap, plus zout en peper naar smaak. Dek de ovenschaal af met een deksel of folie en rooster de boerenkool 20 minuten.
Haal dan het deksel of folie eraf, roer goed om en laat nog eens 10 minuten bakken in de oven.
Snelle romige polenta
Maak ondertussen de polenta: verwarm de melk met het water en het zout tot het mengsel net kookt en giet de polenta erbij. Roer tot het mengsel eruitziet als lava: van die blobbende bubbels.
Roer dan de pecorino of Parmezaan en de boter er doorheen. Proef, en maak op smaak met zout en peper.
Verdeel de polenta over 2 borden en schep de boerenkool er bovenop. Serveer met extra kaas en een partje citroen.
P.S. De link naar bol.com is een affiliate link. Als jij via die link koopt, krijg ik daarvoor een klein percentage commissie, zonder dat het jou iets extra kost. Daar maak je me dus heel blij mee!
Laat hier weten wat je er van vindt