Planken met een Indische twist – kookboekrecensie

Een tijdje geleden viel bij mij het boek Planken met een Indische twist van Francis Kuijk in de bus. Zo middenin de winter is wat mij betreft het ideale moment om uitgebreid te borrelen, dus ik dook ermee de keuken in.

Indische borrelplanken

Sowieso vind ik het concept van Indische borrelplanken heel erg tof! Helemaal niet een manier van serveren die ik zelf had bedacht, maar ik ben dol op Indische hapjes, dus topidee wat mij betreft.

Ik merkte wel dat ik zeker in het begin door het Planken met een Indische twist heen ging als een “gewoon” Indisch kookboek: welke recept willen we als avondeten? Nou is dat sowieso wel een beetje de manier waarop ik kookboeken bekijk, ook uit Een Tafel Vol – hoe heerlijk de tafels er ook uitzien – en de Borreltijdboeken heb ik nog nooit een complete set gemaakt.

Dat gezegd hebbend, viel me wel direct op hoe goed de gerechtjes met elkaar combineren! Iets knapperigs, iets zachts, meer en minder pit, meer en minder gezond, echt tof!

Borrelen uit Planken met een Indische twist

Maak je borst trouwens nat voor flink wat borrels, want Francis zet ons veel verschillende planken voor: maar liefst 19 verschillende planken passeren de revue, plus nog een heleboel cocktails en basisrecepten. Van lunch tot high tea, van 4 verschillende vegan plankjes tot een plank met gerechten uit de zee en zelfs een pavlovaplank, er is voor iedereen genoeg te kiezen.

Ik kreeg zelf enorm trek van de sweet sensations, de spicy vegan borrel, de cocktails en, hoe kan het ook anders, de snelle borrelplank.

Koken uit Planken met een Indische twist

Het eerste gerecht dat ik uit het boek heb gemaakt, kwam dan ook van die laatste set: tempeh boemboe bali! Dat recept krijg je volgende week van me.

Tempeh boemboe bali

Zoals het een foodfotograaf betaamt kijk ik altijd extra goed naar de foto’s in een boek. Die vind ik in Planken met een Indische twist erg mooi!

Het is heel duidelijk dat groen en oranje/bruin de twee kleuren zijn waar het allemaal om draait in de beelden, die zijn heel consistent doorgevoerd. Samen zorgen die voor een warme, knusse sfeer. Het roept bij mij echt wel het gevoel van eten in piepkleine restaurantjes in Indonesië op!

Conclusie

Planken met een Indische twist kost €24,95 en is te koop bij je lokale boekhandel en natuurlijk op bol.com.

P.S. Ik kreeg Planken met een Indische twist gratis toegestuurd door uitgeverij Good Cook. Ik ben niet betaald om over het boek te schrijven. Als je het boek koopt via mijn linkje naar bol.com, krijg ik daarvoor een klein percentage commissie, zonder dat het jou iets extra kost. Daar maak je me dus heel blij mee!

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt