Zelf pasta maken
Sinds wij voor ons huwelijk een pastamachine cadeau kregen, maken we met enige regelmaat zelf pasta. Aan het basisrecept dat ik ooit van een vriendin kreeg, heb ik weinig veranderd, maar zelf sauzen bedenken vind ik heel erg leuk! Ik ben nu eenmaal veel te eigenwijs om een sausrecept te volgen 😉
Verse pasta met verse saus
Zelfgemaakte verse pasta is waanzinnig lekker, veel lekkerder nog dan de lekkerste pasta die ik ooit gegeten had, dus dit experiment gaat hier nog wel even verder. Ook de saus was heerlijk, maar reken er maar op dat er nog meer sausrecepten gaan komen binnenkort. En om het Italiaanse thema af te maken kan ik ook vast verklappen dat er binnenkort ijsrecepten bij gaan komen, want ik heb een ijsmachine gekocht!
Verse pasta maken
Dan nog even over de pasta: ik maakte het deeg niet een uurtje, maar een dag van tevoren. Dat heeft wat mij betreft als enorm voordeel dat ik ook op werkdagen (ik ben vaak vrij laat thuis) mijn verse pasta kan eten! Bewaar het deeg gewoon tot gebruik in plastic verpakt in de koelkast, dan kan je het best een paar dagen goedhouden.
Je kunt om zelf pasta te maken bloem van harde tarwe gebruiken. Mijn ervaring is echter dat dat niet écht nodig is. Als je eieren gebruikt om je deeg te binden, zoals hier, kun je ook gewone bloem uit de supermarkt gebruiken. Het is dan wel extra belangrijk om het deeg te laten rusten.
Ook als je geen pastamachine hebt, kun je thuis verse pasta maken: feitelijk heb je alleen een deegroller nodig. Heb je echt geen zin of geen tijd om zelf pasta te maken, dan is de gedroogde pasta van De Cecco een uitstekend alternatief.
Zo maak je verse pasta met verse saus voor 2 personen:
- Wachttijd: 1 uur
- Kooktijd: 1 uur
- 200 gr bloem
- 2 eieren
- een flinke snuf zout
- 5 rijpe tomaten
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 12 groene olijven
- 1 el kappertjes
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 el witte wijn
- 1 tl balsamicoazijn
- 1 el extra vierge olijfolie
Voor de verse pasta
Voor de verse saus
Zo maak je het
Zelfgemaakte pasta
Kneed van een bloem, de eieren en een flinke snuf zout een soepel deeg. Dit gaat het makkelijkste met een mixer, maar het kan natuurlijk ook met de hand. Vorm een bol van het deeg, vet die in met een beetje olijfolie en verpak hem in vershoudfolie. Laat de bol minimaal een uur in de koelkast rusten.
Saus van verse tomaten
Ondertussen kun je de saus maken. Snijd hiervoor de tomaten in stukjes, snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Hak de olijven en de kappertjes fijn.
Zelfgemaakte tomatensaus
Verhit een scheut olijfolie in een sauspan. Fruit hierin de ui langzaam tot hij glazig ziet. Voeg dan de knoflook toe en fruit nog even door. Draai dan het vuur hoger en doe de stukjes tomaat en de witte wijn erbij. Laat zo ongeveer 10 minuten pruttelen. Wrijf de saus dan door een zeef. Je hebt nu een héle dunne saus. Voeg daaraan de olijven en kappertjes toe en maak op smaak met versgemalen (chili)peper en zout. Maak vervolgens de saus wat dikker met maximaal de helft van de pulp uit de zeef – ik houd wel van een beetje textuur aan mijn saus. Voeg ten slotte de azijn en de olie toe en zet het vuur heel laag.
Tagliatelle maken
Maak van het deeg volgens de aanwijzingen van je pastamachine tagliatelle. Geen pastamachine? Rol dan het deeg zo dun mogelijk uit en snijd er brede linten van, dan heb je papardelle.
Kook dan de pasta al dente. Dat duurt hooguit 4 minuten. Pasta wacht niet, dus het is belangrijk dat de saus dan al klaar is! Giet de pasta af, hussel eventueel met wat olijfolie, schep op de borden en schep op elk bergje pasta een beetje saus. Niet te veel, het is dunne saus en het is de bedoeling dat de saus zich hecht aan de pastalinten.
Maak indien gewenst af met versgeschaafde parmezaanse kaas en basilicum.
eten met kinderen | Koemelkvrij | lactosevrij | melkvrij | pasta | tomaat | tomaten | tomatensaus | Zwangerproof
Laat hier weten wat je er van vindt