Perentaart met kardemom en oranjebloesemwater

Perentaart met kardemom en oranjebloesemwater

Deze perentaart is extra lekker door de kardemom , oranjebloesemwater en pistachenoten, die er een Midden-Oosterse touch aan geven.

Perentaart met kardemom en oranjebloesemwater

Deze perentaart maakte ik voor mijn verjaardagsfeestje dit jaar. Ik had al eerder met dit deeg gewerkt, in deze taartjes met sinaasappel, deze chocolade-perengebakjes en natuurlijk deze pruimentaart. Omdat ik echter voor 13 man een dessert wilde maken, leken kleine taartjes me wat al te ambitieus. Een grote taart vind ik altijd erg leuk en lekker als dessert, maar pruimen in maart leek me niet haalbaar. Gek genoeg bleek mijn AH ze wel te hebben, maar ik houd er niet van om groente of fruit te gebruiken dat van de andere kant van de wereld moet komen, terwijl het hier in het juiste seizoen wel te krijgen is. Ik koop dus wel (jaarrond) mango’s en ananas, maar de rest probeer ik toch alleen in het seizoen te eten, tenzij het uit een (Nederlandse) kas komt.

Eind maart is de keus in vers fruit redelijk beperkt, maar gelukkig zijn er wel altijd peren. Dit is dan ook niet de eerste keer dat ik bij mijn verjaardagsdiner een toetje met peer serveer. Eerder maakte ik bijvoorbeeld taart met kastanjepuree en chocolade. Peer is zo’n vrucht waar ik niet vaak aan denk, maar stiekem blijk ik er iedere keer weer dol op te zijn. Dit jaar dus deze taart, geserveerd met frambozen-balsamicosorbet. Een heerlijk combinatie!

Deze perentaart is extra lekker door de kardemom , oranjebloesemwater en pistachenoten, die er een Midden-Oosterse touch aan geven. Ik heb voor de perentaart twee conférenceperen gebruikt, maar het kan natuurlijk best dat jouw peren iets groter of kleiner zijn. Kijk dus vooral goed hoeveel peer je nodig hebt om de bodem van de vorm te bedekken.

Perentaart met kardemom en oranjebloesemwater

Zo maak je een taart van 22 cm doorsnede, of 20×20 cm in het vierkant:

 • Voorbereidingstijd: 25 minuten
 • Kooktijd: 35 minuten
 • 225 gr bloem
 • 70 gr fijne witte suiker
 • 100 gr boter
 • 2 eieren
 • 65 ml slagroom
 • 2 peren
 • 1/2 el oranjebloesemwater
 • 3 kardemompeulen
 • 25 gr pistachenoten

Zo maak je het

Taartdeeg

Verwarm de oven voor op 200 graden. Het deeg maak je het makkelijkste in de keukenmachine, maar met messen lukt het ook. Meng de bloem, 50 gram suiker en een snuf zout en snijd daar de boter in kleine stukjes door. Breek één van de eieren, kluts het ei en doe de helft ervan bij het deeg. Je krijgt nu geen samenhangend deeg, maar eerder een verzameling kruimels, maar dat hoort zo. Vet je bakvorm in, stort het deeg erin en druk het uit over de bodem en tegen de zijkanten. Duw het goed aan!

Je perentaart vullen

Snijd de peren in kwarten, schil de kwarten en snijd ze in mooie plakjes. Verdeel de plakjes mooi over de deegbodem. In een vierkante vorm gaat dat het best door twee rijen te maken, in een ronde vorm kun je een mooie waaier te maken.

Plet de kardemompeulen en peuter de zaadjes eruit. Maal ze in een vijzel tot een fijn poeder. Klop het restje ei los met het andere ei, de rest van de suiker, de kardemom en het oranjebloesemwater. Giet dit mengsel over de peren en zorg dat de bodem overal mooi bedekt raakt met het roommengsel.

Hak ten slotte de pistachenoten grof en verdeel ze over de taart. Bak de taart vervolgens tot de randjes mooi goudbruin zijn en de custardlaag bruine plekjes krijgt, ongeveer 35 minuten.

 

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt