Bijna moederdag! En naast knuffels, knutsels en ontbijt op bed betekent dat natuurlijk een dagje helemaal carte blanche in wat we gaan eten. Dus schoof ik mr. Em niet alleen alvast een cadeausuggestie, maar ook een leuk recept voor carrot cake pancakes onder zijn neus, en bestel ik voor ‘s avonds graag deze asperges cacio e pepe.
Pasta cacio e pepe
Pasta cacio e pepe is een klassiek gerecht uit Rome: spaghetti wordt met kookvocht, pecorino (cacio) en flink wat zwarte peper losgeroerd tot de kaas en het kookvocht samen met de peper een pittige saus vormen.
Pasta met asperges
Toen ik onlangs bij mijn blogvriendin Ilona asperges en pasta uit één pan voorbij zag komen, was een idee voor een andersoortige pasta met asperges al snel geboren. Omdat ik dol ben op asperges met oude kaas of Parmezaan, werden dat deze asperges cacio e pepe!
Cacio e pepe
Voor de kaas mag je van mij kiezen: neem de klassieke pecorino of gebruik Parmezaanse kaas. Ik denk dat dit zelfs met Hollandse brokkelkaas ook wel werkt. Wat je ook doet: zorg ervoor dat je kaas aan een stuk gebruikt, die je zelf raspt.
Gebruik trouwens ook de beste olijfolie die je in huis hebt voor deze asperges cacio e pepe. Omdat er zo weinig ingrediënten in gaan, moeten die van de beste kwaliteit zijn voor de beste smaken.
Geheel tegen alle conventies in gebruik ik voor de asperges cacio e pepe trouwens korte pasta ipv tonnerelle of spaghetti, omdat dat lekkerder eet met de asperges.
Zo maak je asperges cacio e pepe voor 2 personen:
- Kooktijd: 25 minuten
- 800 gr witte asperges
- 150 gr korte pasta – ik gebruikte radiatori, maar farfalle, rigatoni of een andere stevige korte pasta kan net zo goed
- 60 gr pecorino of Parmezaanse kaas
- 2 el extra vierge olijfolie
Zo maak je het
Schil de asperges en snijd ze in stukjes van 2-3 cm lang. Doe ze in een pan met 1,5-2 liter water en minimaal 1/2 tl zout. Breng het water aan de kook en voeg dan de pasta toe. Rasp ondertussen de kaas en maal hier zoveel zwarte peper over als je durft. Maal dan nog eens zoveel peper over de kaas. Er moet véél peper in.
Asperges met pasta
Giet wanneer de pasta beetgaar is de pan af, vang het kookvocht zoveel mogelijk op. Roer de kaas, de peper en de olijfolie door de pasta en de asperges. Zet de pan eventueel nog even op laag vuur als de kaas niet goed smelt. Voeg zonodig nog wat kookwater toe om de saus wat losser te maken.
De rest van het kookwater is een prima basis voor aspergesoep.
Laat hier weten wat je er van vindt