Wat at EM - eetdagboek 14

Makreelkoekjes

Deze makreelkoekjes van gerookte makreel staan binnen 20 minuten op tafel en zijn lekker licht. Ze zijn heerlijk met een frisse salade!

Deze makreelkoekjes maakte ik onlangs met gerookte makreel. Hoewel ik dol ben op gerookte makreel met bijvoorbeeld een beetje mayonaise, lag deze vis me net iets te lang in de koelkast om nog onverhit op te eten. Met hulp van de keukenmachine werd de makreel gelukkig alsnog een heerlijk gerecht.

Viskoekjes maken

Viskoekjes vind ik altijd lekker, ook met bijvoorbeeld zalm. Veel viskoekjes worden echter gemaakt met aardappelpuree, en naast dat ik doordeweeks eerst puree maken, die laten afkoelen en dan viskoekjes maken een belachelijk hoop werk vind, vind ik de hoeveelheden daardoor ook vaak veel te groot voor met zijn 2en. Bovendien worden de viskoekjes daarvan erg zwaar. Deze makreelkoekjes staan binnen 20 minuten op tafel en zijn lekker licht, omdat er bijna geen koolhydraten in zitten. Ze zijn heerlijk met een frisse groene salade, maar wij aten ze met een kleurrijke wortelsalade.

Koekjes van gerookte makreel

Gerookte makreel schoonmaken is even een viezig klusje, maar echt veel werk is het absoluut niet. Heb je echt geen tijd of zin om de makreel schoon te maken, koop dan filets, die heeft AH in ieder geval.

Wat at EM - eetdagboek 14

Zo maak je makreelkoekjes voor 2 personen:

  • Kooktijd: 20 minuten
  • 1 gerookte makreel (ik haal de mijne altijd op de markt)
  • 1 handje peterselie
  • 30 gr havermout
  • peper

Zo maak je het

Makreelkoekjes maken

Maak de gerookte makreel schoon. Dit gaat het makkelijkst met je handen en een klein mesje. Pulk het vel van de vis en snijd de vis langs de ruggengraat los. Verdeel in kleinere stukken en ga met je vingers na of er geen graten of graatjes in zitten. Pluk zo de hele vis uit elkaar en doe de stukken vis in de keukenmachine.

Hak de peterselie grof en doe ook die in de keukenmachine. Doe de helft van de havermout bij de makreel in de keukenmachine. Maal het geheel met de keukenmachine tot een pasta. Probeer met een lepeltje of het mengsel niet te plakkerig is: je moet er koekjes van kunnen maken zonder dat alles onder de makreelprut komt te zitten.

Voeg zonodig de andere helft van de havermout toe. Hoeveel havermout je precies nodig hebt, hangt af van het formaat van de makreel, dus doe gerust wat meer of minder havermout bij de makreel. Maak het mengsel vervolgens op smaak met versgemalen peper.

Makreelkoekjes

Verhit in een koekenpan op middelhoog vuur een scheutje neutrale olie. Vorm van het makreelmengsel met een spatel en vochtige handen vier koekjes. Bak ze tot de onderkant stevig en goudbruin is. Keer de koekjes dan om en laat de andere kant goudbruin bakken. Eventueel kun je de makreelkoekjes nog eens rondom draaien om ze nog mooier te laten bruinen.

Serveer de makreelkoekjes met een frisse salade.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.4 / 5. Aantal: 5

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt