Makreelrillettes met tuinkers

Makreelrillettes met tuinkers

Makreelrillettes met tuinkers! Smoky, hartig, smeuïg en met een heerlijk beetje pit van de tuinkers. De perfecte bereiding van gerookte makreel!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik ben dol op gerookte makreel. Die geur alleen al! En dan kun je er ook nog eens allerlei lekkers mee. Gewoon zo opeten, bovenop de stamppot leggen, door de pasta roeren met groente, viskoekjes van maken, prakken met mayonaise… Of je maakt er rillettes van!

Makreelrillettes met tuinkers

Rillettes van makreel

Ik heb het even opgezocht, en ondanks de diverse spellingen die je voorbij ziet komen is rillettes de enige juiste. Van origine worden rillettes gemaakt van varkensvlees en varkensvet.

Omdat gerookte makreel precies dat vezelige (op een goede manier!) heeft als rillettes van varkensvlees en omdat het vettig en vol van smaak is, maak ik er graag rillettes van. Het liefste met gerookte makreel van mijn visboer. Dan is het bij het schoonmaken wel opletten geblazen, want voor je het weet zie je een graat over  het hoofd. Maak de vis dus zoveel mogelijk met je handen schoon, en maak er kleine stukjes van, dan voel je de graten het beste. Met gerookte makreelfilets uit de supermarkt werkt het uiteraard ook.

Makreelrillettes met tuinkers

Rillettes bestaan doorgaans helemaal uit vlees en vet, maar ik vind bij deze makreelrillettes de tuinkers een waardevolle toevoeging. Naast het zure van de kwark en het citroensap geeft de tuinkers pit en een piepklein beetje bite. Een heel ander soort pit dan van peper of andere kruiden trouwens, dus het is echt de moeite waard om deze combinatie eens te proberen! Liever iets van ui in je rillettes? Probeer dan eens knoflookbieslook.

Misschien verbaast het je dat ik niet zoals meestal Griekse yoghurt of boter voorschrijf, maar magere kwark. Dat is omdat makreel van zichzelf al zo vettig is. Juist de mix met de frisse kwark vind ik heerlijk. Vette yoghurt erbij maakt de rillettes mijns inziens net te zwaar.

Deze rillettes zijn heerlijk op brood, als lunch, of op een cracker bij de borrel. Een glaasje witte wijn erbij is ook niet te versmaden!

Zo maak je makreelrillettes met tuinkers voor 2 personen:

  • Kooktijd: 10 minuten
  • 200 gr gerookte makreel
  • 50 gr magere kwark
  • 2 el vers citroensap
  • 1 bakje tuinkers
  • pimentón en versgemalen zwarte peper naar smaak

Zo maak je het

Verdeel de makreel in kleine stukjes. Prak deze met de kwark en het citroensap tot een smeuïg mengsel. Maak op smaak met de pimentón en zwarte peper, en eventueel wat zout. Knip de helft van de tuinkers af, meng door de rillettes en proef. Ik heb uiteindelijk driekwart bakje tuinkers gebruikt, maar dat is net wat je zelf lekker vindt. Hevel over in een serveerschaaltje en garneer met nog meer tuinkers.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt