In deze tijd van het jaar ben ik altijd dol op maaltijdsalades. In de zomer eet ik ze eigenlijk minder dan in de nazomer. Op de één of andere manier ben ik in september nog niet toe aan de echt stevige kost, maar ik wil wel iets substantiëlers dan louter groenten. Deze maaltijdsalade met linzen en spek voldoet helemaal aan al mijn saladewensen!
Maaltijdsalade met linzen en spek
Linzen en spek zijn natuurlijk een klassieke combinatie, en in deze salade heb ik ze gecombineerd met een flinke bak groenten en een vinaigrette met véél smaak. Crispy spek, romige, aardse linzen, knapperige groenten, wat wil je nog meer? Bovendien is deze salade ook nog eens heel snel klaar.
De vinaigrette is een variatie op die van de Franse sperziebonensalade, net als de vinaigrette op deze maaltijdsalade met witlof. Wil je nog meer groenten in je salade? Een avocado is hier ook heel lekker in. Ik was ook van plan die te gebruiken, maar op het moment suprème had ik geen rijpe avocado. Volgende keer beter!
Zo maak je linzensalade met spek voor 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 100 gr (ontbijt)spek
- 200 gr kerstomaatjes
- 2 kleine puntpaprika’s
- 75 gr rucola
- 1 blik bruine linzen, afgespoeld en uitgelekt
- 2 tl grove mosterd
- 2 tl appelciderazijn
- 3 el extra vierge olijfolie.
Zo maak je het
Salade met linzen
Bak het spek in een scheutje olie op middellaag vuur rustig bruin en knapperig. Snijd ondertussen de tomaatjes doormidden en de paprika in niet te kleine stukjes. Doe ze met de linzen in een schaal. Scheur de rucola erboven grof.
Vis het spek uit de pan en laat het op keukenpapier even uitlekken en afkoelen. Maak de vinaigrette door het spekvet te mengen met de mosterd, de azijn en de olie. Klop er een mooie lobbige saus van. Proef en maak op smaak met peper.
Verkruimel het spek boven de salade, overgiet het geheel met de vinaigrette en meng deze losjes door de linzensalade.
Linzen zegt
Ziet er heerlijk uit maar wat is de beste vervanger in dit recept voor de spek!?
Em's Real Food zegt
Dank je! Je zou hier kunnen kiezen voor fijngesneden zongedroogde tomaat, of bijvoorbeeld speckjes van de vegaslager.