Maaltijdsalade met witlof

Maaltijdsalade met witlof

Deze maaltijdsalade met witlof balanceert op de grens van zomer en herfst: zoetige erwtjes en knapperige witlof met hartig spek en een frisse vinaigrette.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Ik ben dol op witlof, vooral als salade – zoals deze maaltijdsalade met witlof – of gecaramelliseerd. Met witlof met ham en kaas doe je mij niet echt een plezier, want dat vind ik altijd maar zompig worden onder die laag puree. Misschien heb ik daar het juiste recept nog niet voor gevonden, hoewel me wel altijd opvalt hoeveel minder vocht biologische witlof loslaat. Sowieso eet ik het liefst biologische witlof. Dat is bij uitstek een groente waar je het verschil écht proeft. Supermarktwitlof is vrijwel al zijn bitter verloren. Biologische witlof daarentegen is aards met een bittere toets, en, bij mijn leverancier, heerlijk knapperig blad.

Maaltijdsalade met witlof

Maaltijdsalade met witlof

Deze maaltijdsalade met witlof vind ik perfect bij het seizoen passen. Hij balanceert op de grens van zomer en herfst: zoetige erwtjes en knapperige witlof met hartig spek. Het geheel gemengd met een frisse vinaigrette die lijkt op die op mijn Franse sperziebonensalade. Een gekookt eitje is hier trouwens heerlijk bij, net als een stevig stuk brood.

Maaltijdsalade met witlof

Zo maak je maaltijdsalade met witlof voor 2 personen:

  • Kooktijd: 15 minuten
  • 75 gr (ontbijt)spek
  • 150 gr diepvriesdoperwtjes
  • 3 stronken witlof
  • 3 el druivenpitolie
  • 2 tl fijne mosterd
  • 2 tl rodewijnazijn

Zo maak je het

Maaltijsalade maken

Bak het spek op middellaag vuur in een koekenpan rustig tot het bruin en krokant is. Vis het uit de pan en laat het op keukenpapier even uitlekken. Giet het spekvet in de slakom.

Breng ondertussen water aan de kook, doe de doperwten in een zeef en overgiet ze met kokend water. Laat rustig uitlekken. Snijd ondertussen de witlof in reepjes, gooi de kontjes weg.

Klop van het spekvet met de olie, mosterd, azijn en zout en peper naar smaak en royale portie lobbige vinaigrette. Stort de erwtjes en de witlof in de slakom en schep alles goed om. Doe de spekjes erbij, of verkruimel het ontbijtspek boven de kom. Serveer met stevig brood en eventueel met gekookte eieren.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Aantal: 6

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt