De inspiratie voor deze komkommer-muntsorbet met gin ligt in New York. Daar proefde ik in de East Village roomijs met verse munt en chocolate chips. De dag erop dronk ik een komkommer-ginmojito op een dakterras.
UPDATE: dit recept heb ik in 2021 van nieuwe foto’s voorzien, die deze heerlijke sorbet eer aandoen. Ik heb het recept ook nog wat verder vereenvoudigd!
Van roomijs en mojitos naar komkommer-muntsorbet
Beide waren afzonderlijk heerlijk, maar ze zetten mijn hoofd ook aan het werk: wat kon ik hier nou eens voor lekkers van maken? Deze superfrisse komkommer-muntsorbet met gin gemaakt met veel verse munt was het resultaat!
Sowieso houd ik nogal van ijs voor grote mensen zoals dit: aardbeienijs met zwarte peper, perzikijs met lavendel, dat soort smaken.
IJs met gin
Dit recept bevatte oorspronkelijk gewone gin. Heerlijk, maar dat zorgt ervoor dat het ijs wat minder makkelijk bevriest. Daar was in 2015 geen oplossing voor, want toen was er nog geen alcoholvrije gin. In 2021 gelukkig wel, en daarmee maak je je komkommer-muntsorbet dus net zo lekker, maar net wat steviger en makkelijker te maken.
Zelf ijs maken
Wat het gebruiken van een ijsmachine betreft: ik vind het ontzettend handig, omdat ik met enige regelmaat zelf ijs maak, maar voel je niet geroepen om voor dit recept een ijsmachine te kopen. Sorbetijs kun je ook maken door het ijsmengsel in de vriezer te zetten in een koelkastbakje en het mengsel elke twee uur stevig door te kloppen.
Zo maak je komkommer-muntsorbet met gin voor 4 personen:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 25 gr munt
- 150 ml water
- 75 gr suiker
- 450 gr komkommer
- 1 limoen
- 3 el (alcoholvrije) gin
Zo maak je het
Zelfgemaakte komkommer-muntsorbet
Zorg dat je ijsmachine – als je die gebruikt – indien nodig gekoeld is!
Haal de muntblaadjes van de steeltjes en hak ze grof. Verwarm in een steelpannetje het water met de suiker al roerend tot de suiker is opgelost. Doe 3/4 van de muntblaadjes in de siroop en laat de siroop zo afkoelen in de koelkast.
Sorbet met komkommer
Schil de komkommers en snijd ze in grove stukken. Doe de komkommer in een blender of keukenmachine en pureer tot een hele fijne massa. Werk deze massa door een zeef in een maatbeker of kom. De pulp die aan de onderkant van de zeef zit, kun je in je ijs verwerken, wat er in de zeef achterblijft is te grof voor gladde sorbet.
Sorbet met munt
Voeg de overgebleven munt toe aan de gezeefde komkommer. Zeef vervolgens de gehakte munt uit de suikersiroop en voeg ook de siroop toe aan de komkommer.
Pers de limoen uit en voeg het sap toe aan de pulp. Voeg ten slotte de gin toe. Roer het geheel goed door en laat in de ijskast door en door koud worden.
Verwerk het koude mengsel tot sorbet volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine of volgens mij bovenstaande instructies.
Laat hier weten wat je er van vindt