Havermoutkoekjes met chocola

Havermoutkoekjes met chocola

Deze havermoutkoekjes met chocola zijn een beetje bros, een beetje chewy en ze hebben door de havermout een heerlijke bite.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Toen ik onlangs voor vrienden die pas een kindje hadden gekregen aan het koken was, maakte ik ook hun favoriete toetje: s’mores bars. Tijdens het maken, proefde ik een hapje van het deeg, één van die voordelen van koken. Dat hapje vond ik zó lekker, dat ik besloot te kijken of ik met dit deeg ook havermoutkoekjes zou kunnen bakken. En reken maar dat dat lukte! Deze havermoutkoekjes met chocola waren het uiterst smakelijke resultaat.

Havermoutkoekjes met chocola

Chocolate chip cookies

Ik ken volgens mij niemand die níet van chocolate chip cookies houdt. Ikzelf ben er echt dol op, maar ik ben ook kritisch. Vroeger vond ik die paarse pakken lekker, maar in de loop der jaren heb ik mijn hart verpand aan de wat minder brosse, chewy Amerikaanse chocolate chip cookies. En dát komt weer door de witte chocolate chip cookies van Dudok in Rotterdam. Dat zijn wat mij betreft de lekkerste die er te koop zijn in Nederland. De enige andere oplossing is natuurlijk zelf bakken!

Havermoutkoekjes met chocola

Havermoutkoekjes

Deze havermoutkoekjes met chocola hebben het allemaal: ze zijn een beetje bros, een beetje chewy en ze hebben door de havermout een heerlijke bite. Met wat zeezoutvlokken bovenop zijn ze door het contrast tussen zoet en zout nóg lekkerder.

Koekjes bakken

Wil je liever ultiem decadente chocolate chip cookies, kies dan voor deze variant! Vind je trouwens 20 havermoutkoekjes wat te veel? Geen probleem, je kunt dit recept ook eenvoudig halveren!

Havermoutkoekjes met chocola

Zo maak je ingrediënten voor ongeveer 20 havermoutkoekjes met chocola:

  • Wachttijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 35 minuten
  • 165 gr havermout
  • 210 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gr boter
  • 200 gr suiker
  • 1/4 tl zout
  • 100 gr pure chocolade
  • optioneel: zeezoutvlokken

Zo maak je het

Koekjesdeeg maken

Verwarm de oven voor op 170 graden. Hak de chocola in stukjes. Meng voor het deeg in de keukenmachine of met twee messen de havermout, bloem, bakpoeder, boter, suiker en zout tot een kruimelig deeg. 

Havermoutkoekjes met chocola maken

Kneed dan de stukjes chocola door het deeg. Het beste is om het deeg nu een half uurtje in de koelkast te laten rusten, maar nodig is dat niet. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je vervolgens bolletjes ter grootte van een flinke walnoot van het deeg maakt.

Chocolate chip cookies bakken

Leg die op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat. Als je wilt, kun je nu een paar grove zeezoutvlokken op de koekjes leggen. Bak de koekjes in 12-15 minuten in de oven tot de randjes mooi goudbruin zijn. Hoe korter je ze bakt, hoe zachter en meer chewy ze zijn. Kies dus zelf wat je het lekkerst vindt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.4 / 5. Aantal: 8

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt