Dit gerecht is een perfect voorbeeld van hoe recepten in mijn hoofd ontstaan. In een nieuwsbrief van Smitten Kitchen las ik over samkeh harra, een Libanees gerecht met vis in pittige saus met tahin er overheen. Leek mee heerlijk, maar bleek – in de oorspronkelijke versie – best complex en daarnaast te pittig voor mijn kinderen.
Kabeljauw in tomatensaus
In het boek Grieks! van Georgina Hayden kwam ik een recept tegen voor vis in tomatensaus. Leek me ook heerlijk, maar die samkeh harra spookte nog door mijn hoofd.
Dus fuseerde ik de twee recepten tot één gerecht: deze kabeljauw met tomaat en tahin!
Zo maak je kabeljauw met tomaat en tahin voor 2 personen:
- Kooktijd: 45 minuten
- 2 rode uien
- 4 tenen knoflook
- 2 el olijfolie
- 2 tl gedroogde oregano
- 1/2 tl pul biber
- 1 blik tomatenpulp
- 3 el citroensap
- 245 ml water
- 2 el tahin
- 1,5 el citroensap
- 15 gr platte peterselie
Zo maak je het
Pel en snipper de uien en de knoflook. Verhit een grote, ovenbestendige braadpan of koekenpan op matig vuur en fruit de ui en de knoflook in de olie.
Breng op smaak met zout en peper naar smaak en bak op zacht voor 10 minuten, tot de uien zacht zijn. Roer dan de oregano en de pul biber erdoor en bak 1 minuut mee.
Voeg dan de tomatenpulp, 2 el citroensap en 200 ml water toe. Breng alles aan de kook en laat op zacht vuur 15 minuten koken, tot de saus mooi dik is.
Leg de stukken vis in de pan in de saus. Zet de pan in de oven en zet dan de oven op 200 graden. Laat de vis zo rustig in de oven garen, in 20-25 minuten.
Vis met tomaat en tahin
Meng ondertussen met een staafmixer de tahin met de rest van het citroensap en van het water. Hak ook de peterselie grof.
De vis is klaar wanneer hij uit elkaar valt als je er met een vorm of mes op duwt. Serveer met de tahin en de peterselie.
Laat hier weten wat je er van vindt