Romige vegan bananenijsjes, met amandel, chocola en zeezout om ze nét even veel lekkerder te maken dan die eeuwige “nicecream”. Want waarom zou je genoegen nemen met gepureerde banaan? Je bent toch geen baby?
En ja, ik gooi dus stukken chocola in mijn ijsjes. Er zijn ook mensen die hun ijsjes in gesmolten chocolade dippen en dan opnieuw bevriezen, maar daar ben ik te lui voor. Ik maak het mezelf én jou graag makkelijk. Wil je graag extra crunch, gebruik dan cacaonibs ipv chocolade.
Romige bananenijsjes met amandel
Om deze ijsjes lekker romig te maken, gebruik je amandelpasta of een andere notenpasta. Pindakaas is natuurlijk ook een klassieker, maar ik had zin in amandel. Dus kies lekker wat jij wilt of in huis hebt.
Doordat er notenpasta in gaat, heb je geen zuivel nodig om de bananenijsjes romig te maken. Ze zijn dus ook vegan.
Omdat ijs altijd wat minder goed smaken overbrengt dan gerechten die warmer zijn, gebruik je ook dadels om ze lekker zoet te maken.
Wil je ze wat extra smaakdiepte geven, voeg dan een halve theelepel espressopoeder toe. Daarmee smaken je ijsjes niet naar koffie, maar komen alle andere smaken net wat meer naar voren.
Vegan ijsjes met banaan en dadels
Je hebt hier zachte gedroogde dadels voor nodig. Heb je die niet in huis, week dan van die stugge gedroogde dadels 10 minuten in heet water voor je ze in dit recept gebruikt.
Deze makkelijke ijsjes zijn het lekkerst met héle rijpe bananen. Of ze (een beetje) melig zijn, maakt niet uit, want daar merk je na het pureren niks meer van. Hierna nog meer bananen over? Maak dan ook gewoon bananenbrood! Ben je onder de pannen voor warm én minder warm weer.
Met dit recept heb je voldoende voor 8-12 ijsjes, afhankelijk van welke vorm je gebruikt. Ik heb er zelf een heleboel, zoals van Ikea en van de HEMA. De ijsjes op de foto zijn gemaakt met deze vorm (aff.).
Zo maak je 8-12 bananenijsjes met chocola en amandel:
- Wachttijd: 4 uur
- Kooktijd: 10 minuten
- 3 grote of 4 kleine rijpe bananen
- 3 el amandelpasta (of andere notenpasta)
- 200 ml water
- 3 zachte gedroogde dadels
- 1/2 fijn zeezout
- optioneel: 1/2 tl espressopoeder
- 40 gr pure chocolade of cacaonibs
- om te serveren: zeezoutvlokken
Zo maak je het
Week indien nodig je dadels voor zoals hierboven beschreven.
Doe vervolgens) alle ingrediënten behalve de chocolade bij elkaar in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde massa.
Bananenijsjes met chocola
Hak daarna de chocolade in kleine stukjes. Spatel de chocolade door het bananenmengsel.
Schenk de ijsmix in de ijsvormpjes. Dit gaat het makkelijkst met een trechter. Neem wel een beetje een wijde trechter, want dit is een dik mengsel.
Bevries je bananenijsjes minimaal 4 uur, tot ze helemaal stevig zijn. Serveer ze als je wilt met een snufje zeezoutvlokken erop voor extra textuur.
Laat hier weten wat je er van vindt