Op vakantie heb je nog eens ergens tijd voor, zelfs met twee kleine kinderen. Taart bakken bijvoorbeeld. Extra leuk als je dan een taart kunt bakken met de pruimen die je die ochtend hebt geplukt om de hoek bij het vakantiehuis! Dat deden wij, en deze overheerlijke pruimencake was daarvan het resultaat.
Met dit recept maak je een knapperige, frisse en romige cake gevuld met extreem sappige pruimen. Het recept is losjes gebaseerd op deze perencake, die weer gebaseerd was op deze cobbler. Dat was een kersttoetje, en daarom naar mijn smaak een tikkeltje te machtig als “gewone” cake.
Pruimencake met beurre noisette
Omdat ik iets te relaxt was tijdens het bakken van deze pruimencake, was de boter in de oven beurre noisette geworden: de melkbestanddelen waren gaan caramelliseren. Dat is nog véél lekkerder dan in het origineel, zeker in combinatie met de frisse citroen in de pruimencake.
Door een eitje toe te voegen, maakte ik de pruimencake bovendien in één klap een stuk lichter, en zo mogelijk nóg lekkerder.
Zo maak je 1 pruimencake met citroen:
- Wachttijd: 35 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 8 grote of 10 kleine pruimen
- 40 gr roomboter
- 60 gr suiker
- 130 gr bloem
- 1 biologische citroen
- 1 ei
- 125 ml melk
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 190 graden. Was de pruimen, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de pitten
Cake met pruimen
Doe de boter in een ovenschaal of bakvorm met vaste bodem van ca. 20*20 cm. Zet de schaal 15 minuten in de oven, tot de boter gesmolten en gebruind is. Haal de vorm met ovenwanten uit de oven en beweeg hem wat heen en weer, zodat de boter goed over de bodem van de vorm verdeeld raakt.
Doe de suiker en de bloem in een mengkom. Rasp de schil van de helft van de citroen en voeg die toe aan de suiker en de bloem.
Pruimencake met citroen
Pers dan 1 el sap uit de citroen en doe dit met het ei en de melk in de beslagkom. Klop het geheel tot een dik en glad beslag.
Giet het beslag in de gesmolten boter. Het ziet er heel vreemd uit, maar dat hoort zo. Verdeel de halve pruimen over het beslag.
Bak de cake tot hij stevig is en bovenop goudbruin is, 35-40 minuten. Laat de cake 5 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.
Laat hier weten wat je er van vindt