Pruimencake met citroen

Op vakantie heb je nog eens ergens tijd voor, zelfs met twee kleine kinderen. Taart bakken bijvoorbeeld. Extra leuk als je dan een taart kunt bakken met de pruimen die je die ochtend hebt geplukt om de hoek bij het vakantiehuis! Dat deden wij, en deze overheerlijke pruimencake was daarvan het resultaat.

Pruimencake met citroen

Met dit recept maak je een knapperige, frisse en romige cake gevuld met extreem sappige pruimen. Het recept is losjes gebaseerd op deze perencake, die weer gebaseerd was op deze cobbler. Dat was een kersttoetje, en daarom naar mijn smaak een tikkeltje te machtig als “gewone” cake.

Pruimencake met beurre noisette

Omdat ik iets te relaxt was tijdens het bakken van deze pruimencake, was de boter in de oven beurre noisette geworden: de melkbestanddelen waren gaan caramelliseren. Dat is nog véél lekkerder dan in het origineel, zeker in combinatie met de frisse citroen in de pruimencake.

Pruimencake met citroen

Door een eitje toe te voegen, maakte ik de pruimencake bovendien in één klap een stuk lichter, en zo mogelijk nóg lekkerder.

Zo maak je 1 pruimencake met citroen:

  • Wachttijd: 35 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 8 grote of 10 kleine pruimen
  • 40 gr roomboter
  • 60 gr suiker
  • 130 gr bloem
  • 1 biologische citroen
  • 1 ei
  • 125 ml melk

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 190 graden. Was de pruimen, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de pitten

Cake met pruimen

Doe de boter in een ovenschaal of bakvorm met vaste bodem van ca. 20*20 cm. Zet de schaal 15 minuten in de oven, tot de boter gesmolten en gebruind is. Haal de vorm met ovenwanten uit de oven en beweeg hem wat heen en weer, zodat de boter goed over de bodem van de vorm verdeeld raakt.

Doe de suiker en de bloem in een mengkom. Rasp de schil van de helft van de citroen en voeg die toe aan de suiker en de bloem.

Pruimencake met citroen

Pers dan 1 el sap uit de citroen en doe dit met het ei en de melk in de beslagkom. Klop het geheel tot een dik en glad beslag.

Giet het beslag in de gesmolten boter. Het ziet er heel vreemd uit, maar dat hoort zo. Verdeel de halve pruimen over het beslag.

Bak de cake tot hij stevig is en bovenop goudbruin is, 35-40 minuten. Laat de cake 5 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 1 oktober 2020

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply