Moro Thuis – kookboekrecensie

Van de uitgever kreeg ik onlangs het boek Moro Thuis toegestuurd voor een recensie. Wat ik van het boek vind, lees je hier!

Wie van mediterraan koken houdt, kent de Moro-titels van Sam & Sam Clark. Moro, Casa Moro, Morito, Moro London: het zijn er nogal wat! Moro Thuis is hun nieuwste boek, ontwikkeld tijdens de pandemie. Geen gerechten uit hun restaurant dus, maar juist recepten die zijn ontwikkeld aan de keukentafel.

Recensie Moro Thuis

Mediterraan koken met Moro Thuis

Nou is de mediterrane keuken mijn aller- allerlievelings, dus hier ging mijn hart meteen sneller van kloppen. Dat bleek zeer terecht, want Moro Thuis is een heel fijn boek met niet alleen heel veel heerlijke recepten, maar ook nog eens verrukkelijk sfeerfoto’s. Instant vakantiegevoel bij het doorbladeren! Een kookboek dus waarmee je op reis kunt, maar ook onmiddellijk op reis wílt.

Moorse gerechten

Verwacht overigens niet dat je met dit boek de hele Middellandse Zee rond gaat: het boek richt zich op Zuid-Spanje en Noord-Afrika. Dat komt goed uit, want onze eerste vakantie in Andalusië in 2015 was zó leuk en zó gevuld met waanzinnig lekker eten dat we het er nu nóg over hebben, en dat we 5 jaar geleden nog eens die kant op zijn gegaan voor het eten en het lekkere weer.

Recepten Moro Thuis

Het boek is ingedeeld in de hoofdstukken Toasts, Eieren en zuivel, Salades, Groenten, Rijst, granen en peulvruchten, Vis, Vlees, Eenpansgerechten en ten slotte Desserts, en in werkelijk ieder hoofdstuk staat van alles dat ik wil maken.

Van de tostada met paprika en ansjovis tot de pompoen met azijn uit de oven, van de rijstepap met rozenwater en rabarbercompote tot de garnaaltjes met bruine boter en van de ceviche met citrus en pistache tot de walnotenmuffins met koffie en kardemom. En dan zijn dat nog niet eens de gerechten die ik al geprobeerd heb, kun je nagaan!

Ik maakte als test twee recepten: de gebakken little gem met erwtjes en pancetta en de gebakken halloumi met honing. Allebei verrukkelijk! En het boek was ook meteen ingewijd.

Recensie Moro Thuis

Fotografie Moro Thuis

De heerlijke foto’s zijn gemaakt door Susan Bell en die enorm bepalend voor dit boek. De sfeer die ze schept is fantastisch. Dat vakantiegevoel, maar ook iets huiselijks, en het ietwat smoezelige dat nu eenmaal hoort bij steden waar het in de zomer nauwelijks regent. Smoezelig op een goede manier, en aangevuld met de knallende kleuren die je in die streken nu eenmaal overal ziet.

Koken uit Moro Thuis

Zoals je kunt verwachten van ervaren kookboekschrijvers, kloppen de recepten tot in detail. De recepten zijn écht heel maakbaar, sommige zou ik nauwelijks een recept willen noemen, maar dat maakt ze juist zo heerlijk makkelijk. Een pluspunt dus!

De index is lekker uitgebreid, met cross-referencing en altijd de titel van het recept bij het ingrediënt ipv alleen het paginanummer. Altijd een aanrader, vind ik!

Recensie Moro Thuis

Conclusie Moro Thuis

De titel zegt het al: dit boek is voor de thuiskok. Iedere thuiskok die houdt van mediterrane gerechten, zou dit boek in de kast moeten hebben staan. Maakbaar, verrukkelijk en door de foto’s ook een lust voor het oog!

Moro Thuis is uitgegeven door GoodCook en kost €34,95. Je koopt het boek bij je lokale boekhandel of op bol.com.

P.S. Ik kreeg Moro Thuis cadeau van de uitgeverij. Ik ben niet betaald om over het boek te schrijven. Als je het boek koopt via mijn linkjes naar bol.com, krijg ik daarvoor een klein percentage commissie, zonder dat het jou iets extra kost. Daar maak je me dus heel blij mee!

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt