Een plaattaart die perfect balanceert op de grens van winter en voorjaar: met boerenkool, doperwten en ei, aangevuld met een heerlijke boerenkoolpesto. Geen boerenkool meer te koop, of zin in iets anders? Kies dan voor rucola!
Plaattaart voor winter en voorjaar
Dol als ik ben op plaattaarten vond ik het hoog tijd om weer eens een nieuwe variant te maken. Gelet op het seizoen besloot ik te kiezen voor een versie die tussen winter en voorjaar in zit. Doperwten vind ik altijd écht bij de lente horen, boerenkool is voor mij heel winters.
Plaattaart met ei en doperwten voor het hele gezin
Deze plaattaart was bij mijn hele gezin een megahit, en dat snap ik wel. Knapperige bodem, zoete erwtjes, crispy boerenkool, zachte eitjes en een lekkere hartige pesto om het af te maken.
Plaattaart met boerenkool pesto
Het recept dat ik hier geef, is genoeg voor 2-3 personen. Met een salade ernaast voor 3, zonder voor 2. Je kunt deze plaattaart heel eenvoudig kleiner maken door 4 plakjes bladerdeeg te gebruiken en van de toppings 2/3 te gebruiken. De pesto maak je dan wel helemaal, want die komt wel op.
Zo maak je plaattaart met doperwten, ei en boerenkool:
- Kooktijd: 30 minuten
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg
- 3 el crème fraîche
- 75 gr boerenkool (schoon gewicht, zonder steeltjes) – kun je vervangen door rucola
- 175 gr diepvriesdoperwten
- 3 eieren
- 1 teen knoflook
- 25 gr Parmezaanse kaas
- 25 gr blanke amandelen of amandelschaafsel
- 1 el vers citroensap
- 3 el extra vierge olijfolie
Zo maak je het
Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg dat er een bakplaat in de oven zit.
Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg hier het ontdooide bladerdeeg op. Maak een rechthoek en zorg dat de randjes steeds iets overlappen. Druk de randjes aan zodat je één geheel krijgt (hoe het precies moet, zie je hier).
Knapperige plaattaart met doperwten
Kerf rondom op 1 cm van de rand het deeg iets in (niet doorsnijden!). Dit wordt straks de korst van je plaattaart.
Bestrijk het bladerdeeg met de crème fraîche en verdeel er 50 gram van de boerenkool over. Schuif dan de plaattaart met bakpapier en al op de hete bakplaat. Bak de plaattaart zo gedurende 5 minuten.
Haal dan de bakplaat weer uit de oven en verdeel de doperwten er overheen. Maak 3 kuiltjes in de laag erwtjes en breek in elk kuiltje een ei. Schuif de bakplaat vervolgens weer in de oven en bak je plaattaart nog een kwartier.
Plaattaart met boerenkoolpesto
Maak terwijl de plaattaart bakt de pesto. Pel hiervoor de knoflook en snijd de kaas in grove stukken. Doe de knoflook, de kaas en de amandelen met de rest van de boerenkool in de keukenmachine of het hakselbakje van de staafmixer.
Pureer tot de knoflook, kaas en amandelen grof gemalen zijn. Voeg dan het citroensap en de olijfolie toe en pureer tot een iets grove pesto. Proef en maak op smaak met zwarte peper. Serveer de plaattaart met de pesto.
Plaataart met rucola
Wanneer je de plaattaart met rucola maakt, doe je deze niet in de oven, maar doe je meteen alle toppings op de plaattaart. Gebruik dan 40 gram rucola voor de pesto en top de gebakken plaattaart met de resterende verse rucola.
Femke zegt
Heerlijk gerecht! Kids waren ook tevreden en lekker makkelijk doordeweeks
Ook geprobeerd met spinazie, feta en sumak in plaats van de crème fraiche, boerenkool en pesto. Misschien is muhammara ook nog wel een optie!
Emma van der Deijl zegt
Dankjewel, superleuk om te horen!!