Geroosterde tomaten met mandarijn, ei en rijst

Eén van de meestgebruikte kookboeken in mijn kookboekenkast is toch wel Heel Veel Veg. Sinds de aanschaf kook ik er regelmatig uit, en nog veel vaker laat ik me door de recepten in het boek inspireren om een gerecht te maken dat in de verte lijkt op een recept uit het boek. Dat was bij deze geroosterde tomaten met mandarijn, ei en rijst niet anders! De combinatie klinkt je wellicht wat bijzonder in de oren, maar laat je daardoor niet tegenhouden.

Winterse kost

Dit is één van de lekkerste gerechten die ik deze winter gegeten heb. Volle, diepe smaken en een geweldige textuur. Romig ei, tomaten die zoet zijn van het roosteren, bitterzoete mandarijn, het is allemaal even lekker. Heerlijk warm uit de oven ook nog. Voor mij is dit de beste soort winterkost: niet te zwaar, maar wel vol intense en verwarmende smaken!

Geroosterde tomaten met mandarijn, ei en rijst

In het boek wordt trouwens geen ei gebruikt, dan is het gerecht vegan. Mijn versie is zonder ei ook heerlijk, alleen wilde ik graag wat romigs en wat eiwitten toevoegen, en daar leent een zacht ei zich perfect voor. Als je de eieren liever weglaat, voeg dan 25 gram extra amandelen toe voor wat meer volume en eiwitten.

Tips voor het maken van geroosterde tomaten met mandarijn

In dit gerecht gebruikt Hugh rode Camarguerijst. Daar werk ik ook regelmatig mee, en die moet maar liefst drie kwartier koken. Daarom heb ik voor dit recept rode rijst uit de supermarkt genomen: die is na een kwartier klaar. Zilvervliesrijst is overigens ook prima. Het is wel belangrijk om rijst met vliesje te nemen, voor een stevige bite. Kies dus niet voor witte rijst.

Voor de tomaten gebruikte ik wat ik in huis had: een mengsel van kerstomaten en gewone tomaten. Dat gaat prima. Zo kun je ook sjalotten, rode of gewone uien gebruiken of ze combineren. Kun je geen biologische mandarijn vinden, neem dan een gewone en boen die extreem goed met loeiheet water en afwasmiddel.

Bereiding: 40 minuten

Ingrediënten voor geroosterde tomaten met mandarijn, ei en rijst voor 2 personen:

  • 350 gr tomaten (kerstomaten, grote tomaten of een mix)
  • 120 gr uien en/of sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 mandarijn
  • 2 kleine takjes rozemarijn
  • 1 tl pimentón
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl suiker
  • 2 tl appelciderazijn
  • 40 gr geblancheerde amandelen
  • een handje platte peterselie

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Verwarm de oven voor op 200 graden (of hete lucht op 180 graden). Halveer de kerstomaten, snijd grotere tomaten in stukjes ter grootte van een halve kerstomaat. Leg de stukjes tomaat in een braadslee waar ze ongeveer in een laag in passen.

Halveer de sjalotten, snijd uien in kwarten. Snijd de knoflook in plakjes. Snijd de mandarijn in plakjes van iets minder dan 1 cm dik en die plakjes in ongeveer 6 partjes per plak. Ris de naaldjes rozemarijn van de tak en hak ze grof. Doe dit alles met de amandelen bij de tomaten in de ovenschaal.

Hussel met de azijn, de pimentón, de kaneel, de suiker (of neem honing, dan is je gerecht niet meer vegan), zout en peper, 2 el extra vierge olijfolie en de azijn. Bak het geheel 30 minuten in de oven.

Gebakken tomaten met rijst

Kook terwijl de tomaten roosteren de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de gare rijst goed uitlekken en uitdampen.Hak de peterselie grof.

Kook de eieren zacht: doe ze in een pan kokend water als de groenten 25 minuten in de oven zitten en vis ze eruit vlak voor je de groenten uit de oven haalt.

Schep de rijst voorzichtig door de geroosterde tomaten heen. Proef en maak op smaak met zout en peper. Pel de eieren. Schep op elk bord een portie geroosterde tomaten met mandarijn en rijst. Leg er een ei op en snijd dat een beetje in zodat de dooier gaat lopen. Bestrooi met peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.