Pasta met cavolo nero en kikkererwten

Met al die kou en regen vind ik het de laatste dagen een beetje té binnen: zelfs met de bus naar het station vanwege de regen. Met al dat binnen zitten voel ik me een beetje een propje, want ik krijg zo echt niet genoeg beweging! Daarom een recept met een winters hoofdingrediënt, maar dan zonder allerlei vette toevoegingen. En als je dan verzopen en verkleumd thuiskomt, is dit warme bordje pasta met cavolo nero en kikkererwten ook nog eens binnen 20 minuten klaar. Instant gezond gevoel in een warm bordje dus!

Pasta met boerenkool

Cavolo nero (ook bekend als palmkool) wordt in Nederland niet heel veel verkocht, maar in mijn biotas zit het meestal wel een paar keer per seizoen. De letterlijke vertaling is zwarte kool en het is inderdaad erg donkergroen voordat je het verwarmt. Als je het niet kunt krijgen, kun je het vervangen door boerenkool (maar dan heb je meestal meteen zo ridicuul veel) of groene kool. Je kunt deze kool natuurlijk net als boerenkool verwerken in stamppot, maar het is een traditioneel ingrediënt van ribollita, een Italiaanse rijkgevulde soep.

Deze pasta is losjes gebaseerd op een recept van BBC Good Food, maar ik heb meer veranderd dan hetzelfde gelaten.

Pasta met cavolo nero en kikkererwten

Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor pasta met cavolo nero en kikkererwten voor twee personen:

  • 2 handen vol stelen cavolo nero (voor vervangers: zie boven), in smalle reepjes
  • 120 gr pasta naar keuze
  • 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • een handje amandelschaafsel
  • citroensap naar smaak
  • parmezaanse kaas naar smaak

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het lichtbruin kleurt. Blancheer vervolgens de cavolo nero één minuut in kokend water. Let op: de minuut begint pas als het water weer kookt!

Laat de cavolo nero goed uitlekken. Kook vervolgens in dezelfde pan de pasta volgende aanwijzingen op de verpakking.

Pasta met kikkererwten maken

Verhit als de pasta nog een minuut of 6 à 7 moet een scheut olijfolie in een koekenpan. Laat daarin de knoflook een minuut zachtjes bakken: lichtbruin worden mag, donkerder niet! Voeg vervolgens de cavolo nero toe en bak 3 minuten mee. Voeg dan de kikkererwten toe. Maak op smaak met versgemalen zwarte peper, zout (niet te veel, de kaas is hartig!) en citroensap.

Doe de pasta in een diep bord en schep het groentemengsel op. Bestrooi met amandelschaafsel en geraspte/geschaafde kaas (voor melkvrij natuurlijk niet!) naar smaak.

Wil je dit gerecht lichter maken? Gebruik dan in plaats van pasta alleen kikkererwten.

Pasta met cavolo nero en kikkererwten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.