Een heerlijk, romig smeersel van tonijn, geïnspireerd door de klassieke Franse rillettes. Rijk van smaak omdat je de tonijn bindt met roomboter en sesamolie.
Dit is geen hapje voor de slanke lijn, maar juist een fijn, luxe smeersel. Ideaal voor een uitgebreide borrel of bijvoorbeeld voor een Paasbrunch of Paasontbijt.
Smeuïge tonijn rillettes
Na een flinke tijd in Frankrijk te hebben gewoond, ben ik een enorme liefhebber van rillettes: gekonfijt vlees dat smeerbaar wordt gemaakt met het vet waarin het is gekonfijt.
De Fransen zouden de Fransen niet zijn als ze daarvan niet ook een standaard visversie hadden: rillettes de thon, met roomkaas. Lekker, maar niet half zo lekker als versie van vlees.
Tonijnrillettes met roomboter
Dat kon ik (natuurlijk) niet uitstaan, dus toen ik van een klant het verzoek kreeg om een recept met tonijn te ontwikkelen, kon ik mijn lol niet op. Al snel was ik eruit: de lekkerste rillettes van tonijn maak je door de tonijn te binden met geklopte boter en sesam!
Voor dit recept is een standmixer heel handig, maar met een handmixer lukt het ook. Op die manier zijn je rillettes bovendien in 10 minuten klaar. Heb je hele sterke armspieren, dan werkt het vást ook met een garde, maar daar ben ik te beroerd voor.
Zo maak je rillettes van tonijn voor 4 personen:
- Kooktijd: 10 minuten
- 1 blik (160-185 gram) tonijn in water
- 2 ansjovisfilets
- 50 gram roomboter op kamertemperatuur
- 2 tl (10 ml) sesamolie
- ¼ tl gemalen witte peper
- Brood/toast en kapperappels om te serveren
Zo maak je het
Snijd de ansjovis fijn. Snijd de roomboter in grove stukken. Doe de roomboter met de ansjovis in de standmixer met platte menghaak en laat deze draaien tot de boter mooi luchtig is. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Voeg vervolgens de sesamolie en de peper toe aan de geklopte boter en klop deze goed door de boter heen. Laat ondertussen de tonijn grondig uitlekken.
Meng ten slotte de tonijn door de boter tot deze in draadjes door de boter gewerkt is. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Serveer met toast of stevig brood, en kapperappels.
Laat hier weten wat je er van vindt