Vegan fried chicken: daar doen deze fried oesterzwam burgers nog het meest aan denken. Superkrokant, van binnen lekker mals en perfect op een fluffy brood met veel coleslaw en pittige saus.
Knapperige oesterzwammen
Ik kwam een recept voor fried oesterzwammen tegen in een Frans kooktijdschrift. Natuurlijk veranderde ik onmiddellijk van alles aan dat recept, en dat resulteerde in deze werkelijk waanzinnige oesterzwamburgers.
Oesterzwammen frituren
Ik gooide de oesterzwammen overigens gewoon in de friteuse. Heb je die niet, dan kun je ze het beste frituren in een laagje van ca. 4 cm zonnebloemolie in een steelpan.
Om dé vraag voor te zijn: ik heb niet getest of het in de airfryer kan, maar ik denk dat het een stuk minder krokant wordt, dus ik zou het niet doen.
De paneerlaag maak je – uiteraard – niet me ei, want vegan, maar met een beslagje. Dit had ik nog nooit geprobeerd, maar het werkt het echt top, dus ik ben fan. Hier ga ik zeker vaker mee paneren!
Fried oesterzwammen op brioche bollen
Ik serveerde de fried oesterzwammen op superfluffy briochebollen. Doorgaans maak ik die met een recept van Francesca, maar hiervoor wil je wellicht vegan briochebollen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.
Liever andere vegan burgers? Kijk dan even hier!
Zo maak je fried oesterzwam burgers voor 2 personen:
- Kooktijd: 40 minuten
- 200 gr oesterzwammen
- 100 gr bloem
- 1 el paprikapoeder
- 1/2 el bitterzoete pimentón
- 1/2 el knoflookpoeder
- 125 ml plantaardige melk
- 150 gr panko broodkruim
- olie om te frituren
- hamburgerbroodjes om te serveren
- 2 el plantaardige yoghurt
- 1 el vegan mayonaise
- 1 el fijne mosterd
- 1 el wittewijnazijn
- optioneel: sriracha
- 200 gr rauwkost
Voor de salade
Zo maak je het
Veeg de oesterzwammen schoon met een borsteltje of keukenpapier. Was ze niet met water!
Meng in een ruime kom de bloem met het paprikapoeder, de pimentón, het knoflookpoeder, plus zout en peper naar smaak. Schenk de melk erbij en meng tot een glad beslag.
Fried oesterzwammen maken
Doe de panko in een diep bord en zet een leeg, groot bord klaar. Haal de oesterzwammen één voor één door het beslag tot ze goed bedekt zijn. Schud overtollig beslag eraf, en haal ze vervolgens door het broodkruim. leg de gepaneerde oesterzwammen op het lege bord.
Verhit de olie tot 180 graden. Frituur de oesterzwammen in porties in ca. 5 minuten goudbruin. Keer ze halverwege.
Meng voor de salade de yoghurt, de mayonaise, de mosterd en de azijn. Als alle eters van pittig houden, kun je ook nog sriracha toevoegen. Proef, en maak op smaak met zout en peper. Meng de rauwkost door de dressing en laat even rusten terwijl je de oesterzwammen frituurt.
Serveer de burgers met de salade op de burgerbroodjes.
Laat hier weten wat je er van vindt