10 lekkerste toetjes voor kerst

Eton mess met kastanje en framboos

Een ontzettend feestelijk toetje omdat januari al grijs genoeg is: Eton mess met kastanje en framboos. Fris, romig, zoet, krokant, het zit er allemaal in!

Een feestelijk gerecht deze Eton mess met kastanje en framboos. Met reden: het is feest in Huize Em’s! Gisteren was het op de kop af 15 jaar geleden dat mr. Em en ik verkering kregen. Onze studententijd, 2x 6 maanden buitenland voor mij, 11 jaar samenwonen, een koophuis, een verloving, ruim vijf jaar huwelijk, een zoon en een kindje onderweg later is dat natuurlijk reden voor een feestje!

Eton mess met kastanje en framboos

Vijftien jaar verkering

Vijftien jaar geleden had ik nooit kunnen/durven denken dat we er nu zo bij zouden zitten samen. Allebei in het eerste jaar van onze rechtenstudie, ik na een jaar Montpellier, hij rechtstreeks van school. Voor die eerste date raakten we op de faculteit aan de praat, van het een kwam het ander en daarna zijn we (lees: ik het meest, haha) nooit meer gestopt met praten.

Feest in januari

Je “anniversary” midden in januari hebben heeft allerlei nadelen, zeker als je even weg wilt om het te vieren. We hebben in de loop der jaren heel wat lopen blauwbekken op mooie plekken omdat we een weekendje erop uit gingen. En dus altijd net na kerst, als de helft van de horeca dicht is en de versieringen weg zijn gehaald, haha. Voor lekker weer moet je verder weg: tien jaar geleden was het in Madrid een heerlijk zachte 15 graden!

Feestelijke Eton mess

De laatste jaren vieren we het meestal gewoon met lekker uit eten gaan, want dat kan eigenlijk altijd. Ook doordeweeks thuis maken we er een feestje van. En natuurlijk hoort bij zo’n bijzondere dag ook een bijzonder recept. Een extra feestelijk dessert dus: Eton mess met kastanje en framboos! Geen feest? Geen nood: dan is deze Eton mess net zo lekker!

Eton mess met kastanje en framboos

Mijn Midden-Oosterse Eton mess is al jaren een hit, zeker in de kerstperiode. Ook ben ik niet de enige die de combinatie van frambozen en crème de marrons erg kan waarderen, getuige de vele bezoekers aan mijn panna cotta met crème de marrons en frambozen.

Eton mess met kastanje

Voor dit recept heb je maar 90 gram crème de marrons nodig. De rest bewaar ik doorgaans in een gesteriliseerde pot in de koelkast, dan blijft het heel lang goed. Je kunt er natuurlijk meteen nog iets lekkers mee maken, zoals deze babka.

Het diepvriesframbozen moeten vooraf ontdooid worden. Vergeten? Geen nood. Spreid ze uit op een bord, dan zijn ze binnen een uur ontdooid. Gevriesdroogde frambozen vind je in de supermarkt in het ontbijtschap.

Zo maak je Eton mess met kastanje en framboos voor 2 personen:

  • Kooktijd: 10 minuten
  • 150 gr mascarpone
  • 75 gr yoghurt
  • 90 gr crème de marrons
  • 40 gr meringue (uit de winkel of zelfgemaakt)
  • 4 el gevriesdroogde frambozen
  • 200 gr ontdooide diepvriesframbozen
  • optioneel: 10 verse frambozen om te versieren

Zo maak je het

Klop met een garde of handmixer de mascarpone, yoghurt en 60 gram van de crème de marrons door elkaar tot een glad geheel. Roer dan de rest van de crème de marrons er doorheen, zodat er swirls in je mengsel zitten.

Verkruimel de meringues en de gevriesdroogde frambozen tot grove kruimels en meng de kruimels door elkaar.

Doe in ieder glas een kwart van de ontdooide frambozen. Schep dan in ieder glas een kwart van het mascarponemengsel. Verdeel hierover een kwart van de kruimels per glas.

Herhaal dit proces, zodat je 2 laagjes frambozen, 2 laagjes mascarponemengsel en 2 laagjes kruimels per glas hebt.

Versier met de verse frambozen en serveer direct.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt