Zoals je wellicht gezien hebt, ben ik gisteren langs geweest bij de Frans-Leidse bakker Mamie Gourmande, waar ik ongelooflijk in de watten ben gelegd. Een uitgebreide blogpost over mijn bezoek aan de winkel én heel veel foto’s komen er zo snel mogelijk aan, maar deze salade paysanne die ik maakte bij de heerlijke baguette tradition (met zuurdesem) en baguette Parisienne (met gist) wilde ik jullie natuurlijk niet onthouden. En ook hier natuurlijk weer een sneak preview van een paar foto’s!
Salade paysanne
In mijn jaren in Frankrijk heb ik heel wat salades paysannes verorberd, sommige lekkerder dan andere, maar meestal wel met dezelfde basis. In dit recept ga ik daar dan ook van uit: champignons, spekjes, sla en hardgekookt ei. Met tomaatjes, linzen en pompoenpitten geef ik er een eigen draai aan. Natuurlijk kun je zelf ook volop variëren met dit gerecht. Maar één ding staat als een paal boven water: hier moet goed (Frans) brood bij!
Zo maak je salade paysanne voor 2 personen:
- Kooktijd: 25 minuten
- 1/2 regulier of 1 klein blik linzen, afgespoeld en uitgelekt
- 150 gr gemengde groene sla
- 20 miniromaatjes of kerstomaatjes, gehalveerd
- 2 eieren
- 250 gr champignons, in stukjes
- 25 spekjes of ontbijtspek in reepjes (zo weinig? Ja, zo weinig is echt genoeg! Als je ze weglaat, is het gerecht overigens vegetarisch)
- 2 el pompoenpitten
- 1 el wittewijnazijn
- 3 el druivenpitolie
Zo maak je het
Kook de eieren hard en laat ze schrikken. Leg tot verder gebruik opzij. Pof de pompoenpitten in een droge koekenpan in enkele minuten. Ze poffen echt, dus ze geven een plofgeluidje en worden boller. Laat ze op een schoteltje afkoelen.
Salade met champignons
Bak de champignons in wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur, tot het grootste deel van het vocht eruit is en ze lekker veel smaak hebben. Dit duurde bij mij ongeveer 10 minuten. Leg wel op dat je champignons altijd in een enkele laag laat bakken, en dus niet opgestapeld. Ze krimpen overigens zo snel, dat je ook even kunt wachten met een deel van de champignons en die er iets later bij kunt voegen.
Laat de champignons na het bakken op een bordje iets afkoelen. Veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier en bak in dezelfde pan op laag vuur het spek tot het goudbruin is.
Franse salade
Meng in een grote schaal een vinaigrette van de olie en de azijn, met zout en peper naar smaak. Ik voegde nog een eetlepel pompoenpesto (die ik onlangs van een lieve vriendin kreeg) toe, maar ook zonder dat heb je een fantastische salade.
Meng de linzen, sla, champignons, tomaatjes en spekjes in de schaal door de vinaigrette. Pel de eieren en snijd in kwarten. Verdeel de salade over twee borden, leg de eierparten er bovenop en bestrooi het geheel met de pompoenpitten. Serveer met goed Frans brood!
brood | champignons | eieren | Koemelkvrij | lactosevrij | linzen | melkvrij | salade | spek | tomaat | Zwangerproof
Laat hier weten wat je er van vindt