Al sinds jaar en dag ben ik dol op het Provençaalse gerecht pissaladière. Een stevige bodem van brooddeeg, met daarop boterzachte gekaramelliseerde uien en heerlijk hartige ansjovis en olijven. Echt waanzinnig lekker, maar wel een behoorlijk werkje om te maken. Onlangs bedacht ik echter dit recept voor een eenvoudige pissaladière!
Eenvoudiger pissaladière
Natuurlijk zul je nog steeds uien moeten karamelliseren, maar met een trucje hoeft dat niet onder voortdurend roeren. Voor de bodem gebruikte ik vlamkoekdeeg uit de koeling. Niet authentiek, maar wel razendsnel en makkelijk. Wist je trouwens dat ik voor de échte tarte flambée ook een recept online heb staan?
Provençaalse uientaart met ansjovis
Heerlijk als maaltijd met een frisse salade ernaast, en natuurlijk doet deze plaattaart het ook uitstekend als borrelhapje.
Mocht je geen fan zijn van ansjovis, dan kun je eenvoudig wat meer olijven toevoegen, maar ik zou je aanraden het tóch met ansjovis te proberen. Die werkt namelijk zó mooi samen met de zoete, zachte uien… Of nou ja, eigenlijk, als je geen ansjovis wilt, moet je dit recept misschien gewoon overslaan.
Zo maak je eenvoudige pissaladière voor 2 personen:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 500 gr uien
- 3 el olijfolie
- 2 el water
- 2 vlamkoekbodems
- 1 potje (100 gr) ansjovis
- 8 zwarte olijven
Zo maak je het
Snijd de uien doormidden en snijd ze in dunne ringen. Doe 2 el extra vierge olijfolie in een hapjespan en verwarm deze op laag vuur. Voeg wanneer de pan goed heet is, de uienringen toe. Roer de uien regelmatig tot ze glazig zien.
Voeg dan 2 el water toe en zet het deksel op de pan. Roer de uien af en toe om, tot ze goudbruin zijn. Dit duurde bij mij ongeveer 25 minuten.
Eenvoudige pissaladière met flammkuchen deeg
Verwarm ondertussen de oven voor op maximale warmte (check de verpakking van de deegbodems voor de precieze temperatuur). Leg de deegbodems op een bakplaat en verdeel de gebruinde uien erover. Leg daarop de ansjovis en de olijven in een mooi patroon. Bak de pissaladières in 7-9 minuten goudbruin en krokant.
Laat hier weten wat je er van vindt