Witlof met een kaaskorstje

Black FridayBlack Friday

Tussen al het kerstgeweld door moet er tot die tijd natuurlijk wel gewoon gegeten worden. Deze witlof met een kaaskorstje is daarvoor perfect geschikt. In het fantastische boek Plenty van Yotam Ottolenghi staat een heerlijk recept voor witlof: gekaramelliseerd met gruyère. Dit recept is daar een snelle en vereenvoudigde versie van. Hoe lekker ik het gerecht van Ottolenghi ook vind, het is wel een hoop werk. Dit gerecht zet je echter binnen 25 minuten op tafel!

Witlof met een kaaskorstje

Door de witlof eerst in boter te bakken, karamelliseren de suikers erin. Dat past perfect bij het nootachtige van gruyère, dus ik houd die combinatie aan. Met Emmentaler of gewoon (oude) Hollandse kaas werkt het echter net zo goed! Stevig, korstig brood is hier lekker bij.

Witlof met een kaaskorstje

Witlof uit de oven

Ik gebruik voor dit gerecht mijn tarte tatin vorm van Le Creuset. Een ovenbestendige koekenpan werkt natuurlijk ook. Heb je geen pan of vorm die zowel op het fornuis als onder de grill kan, gebruik dan op het fornuis een hapjes- of koekenpan en hevel de witlof voor het grillen over naar een ovenschaal.

Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten voor witlof met een kaaskorstje voor 2 personen:

  • 4-5 stronkjes witlof
  • 25 gr boter
  • 100 gr gruyère of andere kaas aan een stuk
  • 5 blaadjes salie
  • 4 el panko

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd het bruinrode kontje er in een dun plakje af. Halveer de stronkjes in de lengte.

Witlof bakken

Verhit de boter in je pan. Leg de witlof erin met het snijvlak naar beneden. Draai het vuur naar middelhoog en bak tot de snijrandjes mooi gebruind zijn. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Keer de stronkjes dan voorzichtig om en bak ook de andere kant mooi bruin.

Rasp ondertussen de kaas grof en hak de salie fijn. Meng deze twee met de panko en flink wat versgemalen zwarte peper. Bestrooi de snijvlakken van de witlof met het kaasmengsel.

Verhit de grill op de hoogste stand. Zet de pan onder de grill en bak tot het kaaskorstje mooi goudbruin is. Hoe lang dat duurt, verschilt per oven, dus blijf erbij! Bij mij was het met een minuut of 4 gepiept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.