Tijdens onze reis op Sicilië eind september hebben we (uiteraard) ontzettend lekker gegeten. Overal was het eten heerlijk, maar natuurlijk waren er een paar plekken die er echt uit sprongen.
Walnotencake op Sicilië
De beste lunch aten we in Ragusa bij I Banchi. Een vrij bekend restaurant met een winkel, en oeioei wat hebben we daar heerlijk gezeten en gegeten zeg! Denk bijvoorbeeld aan geroosterde inktvis met room en zoet ijs van porcini (!!). Eén van de hoogtepunten was de cake met yoghurt en walnoten. Bedrieglijk simpel, waanzinnig lekker.
Walnotencake met yoghurt
Eenmaal thuis wilde ik de walnotencake graag namaken. Niet alleen omdat hij zo lekker was, maar stiekem ook omdat hij me van alle gerechten die we op vakantie hadden gegeten verreweg het makkelijkst te reproduceren leek.
Die gedachte bleek terecht: deze cake maken is echt makkelijk. En ook thuis is hij heerlijk. De walnotencake is trouwens ook verrassend lang houdbaar: je houdt hem zeker 5 dagen goed. Invriezen kan natuurlijk ook.
Caffè Sicilia
Het allerlekkerste ontbijt, de lekkerste cassatine en het lekkerste ijs aten we in Noto, bij het beroemde Caffè Sicilia. Nadat ik de aflevering van Chef’s Table over de eigenaar, Corrado Assenza, gezien had, wilde ik daar dolgraag heen.
Ik bleek niet de enige: het zat er vol met toeristen, en een groot deel van hen wilde hem de hand schudden. Nadat ik dat één keer gezien had, wilde ik dat absoluut níet, want wat wordt deze man diep ongelukkig van al die aandacht. Gewoon van achter de bar mij complimenteren met onze schattige peuter H beviel hem beter.
Eten op Sicilië
Ben je trouwens in Noto en wil je liever met locals ontbijten, of taart of ijs eten, loop dan een klein stukje verder naar Caffè Costanzo. Bijna net zo lekker, en alleen maar locals op het terras.
Zo maak je een Siciliaanse walnotencake met yoghurt van ca. 23 cm:
- Wachttijd: 50 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 150 gr yoghurt
- 100 gr suiker
- 2 el melk
- 2 el neutrale olie
- 1 tl vanille-extract
- 2 eieren
- 75 gr bloem
- 75 gr volkorenmeel
- 30 gr notenmeel
- 1,5 tl bakpoeder
- 150 gr walnoten, plus extra om te garneren
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cakeblik van ca. 23 cm in met boter of bakspray en bedek de bodem met bakpapier.
Klop met een elektrische mixer in een grote kom de yoghurt, de suiker, melk, olie, vanille-extract en eieren door elkaar tot een glad mengsel.
Roer de droge ingrediënten in een kleine kom door elkaar. Spatel de droge ingrediënten door het natte mengsel heen.
Hak de walnoten grof en roer die ook door het cakebeslag. Giet het beslag in de cakevorm en decoreer met nog wat walnoten. Bak de cake ca. 50 minuten. De cake is gaar als een prikker er net aan droog uitkomt.
ria verboven zegt
walnotencake zeeeeeeer lekker, persoonlijke toets ‘dunne lijntjes mokka glazuur erover’
Emma van der Deijl zegt
Wat leuk om te lezen Ria. En wat een goed idee, dat mokkaglazuur erop ga ik zeker ook een keer proberen!
Danielle zegt
Hij is heerlijk ik heb amandelmeel en speltmeel gebruikt.
Hoe kan ik hem het beste bewaren, in de koelkast of daarbuiten? En hoelang?
Emma van der Deijl zegt
Hi Danielle, wat fijn dat je de cake zo lekker vindt!
Ik bewaar de cake meestal op kamertemperatuur in een luchtdicht afgesloten trommel. In de koelkast wordt hij wat massiever, dus als je dat lekkerder vindt, kun je hem zeker in de koelkast bewaren.
Groetjes, Emma