Siciliaanse walnotencake met yoghurt

Tijdens onze reis op Sicilië eind september hebben we (uiteraard) ontzettend lekker gegeten. Overal was het eten heerlijk, maar natuurlijk waren er een paar plekken die er echt uit sprongen.

Walnotencake op Sicilië

De beste lunch aten we in Ragusa bij I Banchi. Een vrij bekend restaurant met een winkel, en oeioei wat hebben we daar heerlijk gezeten en gegeten zeg! Denk bijvoorbeeld aan geroosterde inktvis met room en zoet ijs van porcini (!!). Eén van de hoogtepunten was de cake met yoghurt en walnoten. Bedrieglijk simpel, waanzinnig lekker.

Siciliaanse walnotencake met yoghurt

Walnotencake met yoghurt

Eenmaal thuis wilde ik de walnotencake graag namaken. Niet alleen omdat hij zo lekker was, maar stiekem ook omdat hij me van alle gerechten die we op vakantie hadden gegeten verreweg het makkelijkst te reproduceren leek.

Die gedachte bleek terecht: deze cake maken is echt makkelijk. En ook thuis is hij heerlijk. De walnotencake is trouwens ook verrassend lang houdbaar: je houdt hem zeker 5 dagen goed. Invriezen kan natuurlijk ook.

Siciliaanse walnotencake met yoghurt

Caffè Sicilia

Het allerlekkerste ontbijt, de lekkerste cassatine en het lekkerste ijs aten we in Noto, bij het beroemde Caffè Sicilia. Nadat ik de aflevering van Chef’s Table over de eigenaar, Corrado Assenza, gezien had, wilde ik daar dolgraag heen.

Ik bleek niet de enige: het zat er vol met toeristen, en een groot deel van hen wilde hem de hand schudden. Nadat ik dat één keer gezien had, wilde ik dat absoluut níet, want wat wordt deze man diep ongelukkig van al die aandacht. Gewoon van achter de bar mij complimenteren met onze schattige peuter H beviel hem beter.

Eten op Sicilië

Ben je trouwens in Noto en wil je liever met locals ontbijten, of taart of ijs eten, loop dan een klein stukje verder naar Caffè Costanzo. Bijna net zo lekker, en alleen maar locals op het terras.

Wachttijd: 50 minuten
Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten voor een Siciliaanse walnotencake met yoghurt van ca. 23 cm:

  • 150 gr yoghurt
  • 100 gr suiker
  • 2 el melk
  • 2 el neutrale olie
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 eieren
  • 75 gr bloem
  • 75 gr volkorenmeel
  • 30 gr notenmeel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 150 gr walnoten, plus extra om te garneren

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...


Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cakeblik van ca. 23 cm in met boter of bakspray en bedek de bodem met bakpapier.

Klop met een elektrische mixer in een grote kom de yoghurt, de suiker, melk, olie, vanille-extract en eieren door elkaar tot een glad mengsel.

Roer de droge ingrediënten in een kleine kom door elkaar. Spatel de droge ingrediënten door het natte mengsel heen.

Hak de walnoten grof en roer die ook door het cakebeslag. Giet het beslag in de cakevorm en decoreer met nog wat walnoten. Bak de cake ca. 50 minuten. De cake is gaar als een prikker er net aan droog uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.