Weekendje Florence

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een heel andere wat at Em deze week. Afgelopen weekend waren mr. Em en ik een weekendje in Florence om te vieren dat we 11 jaar verkering hadden. Natuurlijk hebben we daar heerlijk gegeten en prachtige dingen gezien, dus een klein stukje over Florence leek me wel op zijn plaats. De meeste foodfoto’s zijn met mijn telefoon gemaakt, dus verwacht geen topkwaliteit beeld, maar het eten was te lekker om niet over te vertellen!

Weekend Florence

We vlogen op vrijdagmiddag naar Pisa, waar we pal voor het treinstation in de zon aan de wijn met heerlijke olijven wachtten op de trein naar Florence. De scheve toren hebben we maar gelaten voor wat ie was.

Weekend Florence

In Florence begonnen we na het droppen van de koffers aan een avondwandeling om de stad alvast wat te leren kennen. Ik was er 14 jaar eerder met school wel geweest, maar dat was maar 3 dagen, dus ik wist niet echt de weg meer. Florence is vrij compact, en daardoor wat mij betreft ideaal voor een weekendje weg.

Weekend Florence

Vrijdagavond vonden we om de hoek bij ons hotel eerst een schattig klein lokaaltje waar allerlei soorten lokaal gebrouwen bier werden geserveerd door een Brit, de Goose Bistro in de Via delle Oche. Ze hadden daar ook nog eens heerlijke antipasti, dus dat was een prima aperitivo.

Weekend Florence

Iets verderop vonden een restaurant dat helemaal vol zat met etende Italianen, Hosteria da Ganino op de Piazza dei Cimatori. Na twee soorten fantastische truffelpasta – tagliolini al tartufo en ravioli al tartufo – aten we daar onder meer gestoofde kalfswang met truffel en artisjok, tagliata (dungesneden biefstuk) met pistachekorst en honing (!!) en tiramisù. Alles even lekker en duidelijk met zorg bereid. Na het eten streken we nog even neer bij Move On aan de Piazza San Giovanni, een pub/platenzaak, waar we alweer voortreffelijk lokaal gebrouwen bier dronken.

Weekendje Florence

Op dag twee ontbeten we eerst met room- en chocoladecroissants en espresso bij het barretje tegenover ons appartement, ChiarOscuro. Dat was meteen zo lekker dat we de rest van het weekend ook steeds daar zijn gaan ontbijten.

Die ochtend begonnen we in de Uffizi, waar volop werd verbouwd, maar die toch prachtig waren.

Weekend Florence

Het uitzicht trouwens ook.

Weekend Florence

Na de Uffizi staken we de Arno over om naar De San Miniato al Monte te gaan. Het is best een eind lopen, met héél veel traptreden, maar het is een prachtig kerkje, en het uitzicht is geweldig.

Weekend Florence

Vervolgens lunchten we beneden bij Gusta Pizza aan de Via Maggio. Het is een soort pizza-café: je bestelt en betaalt je pizza (keus uit 8) en drankjes, krijgt een nummertje en wacht vervolgens rustig op de aller- aller- allerbeste pizza ooit. Ik was verliefd op mijn Margharita en ook de pizza van mr. Em was belachelijk lekker.

Weekend Florence

‘s Middags hebben we onder andere de San Lorenzo en de Santa Maria Novella bekeken, geshopt en geborreld bij het foodieparadijs dat de Mercato Centrale is. Toen ik daar met school was, was alle verse waar beneden en alle gedroogde waar boven. Nu is alles wat je “boodschappen” zou kunnen noemen beneden, boven vind je een superhip gedeelte waar je bij allerlei verschillende restaurantjes eten kunt kopen. Daarmee ga je aan de lange tafels in het midden zitten. Obers van de bierbar aan de ene kant of de wijnbar aan de andere kant brengen je vervolgens je drankjes. Een topconcept dus, met een prachtig plafond.

Weekend Florence

Die avond waren we weer in de Via delle Oche: we aten bij Coquinarius. Dit is een enoteca (wijnbar) en restaurant in één, waar het eten zo lekker was dat we zondagavond weer zijn gegaan. Op zaterdag aten we een grande antipasto met onder meer allerlei vleeswaren, kazen, gevulde auberginerolletjes en nog veel meer, gerookte hertencarpaccio (!) en een salade met onder meer palmkool, spianzie, granaatappel en kastanjes. Als toetje hadden we appel-pruimen-kruimeltaart en cantuccini met vin santo. Ze hebben bij Coquinarius overigens een gulle hand van schenken: onze grappa xo werd ingeschonken alsof het wijn was. Let dus op als je losse glazen wijn bestelt, want dat kan hard gaan.

Weekend Florence

Zondag hebben we gewijd aan de kathedraal: de doopkapel, de klokkentoren, de koepel en de kerk zelf. Gelukkig was er genoeg tijd voor lekkers: zo dronken we aan de Arno in de zon heerlijke prosecco met superlekkere olijven bij Rivalta.

Weekend Florence

Daarna staken we de Arno weer over om op de kneuterige Piazza Santo Spirito bij Borgo Antico te gaan eten. We deelden een portie diepzwarte risotto met inktvis en inktvisinkt en stortten ons daarna wederom op pizza: voor mr. Em met tomaat, paddenstoelen en mozzarella, voor mij met mozzarella, courgette en pecorino.

Weekend Florence

Die avond aten we met burrata gevulde pasta met een crème van ui en pistachesaus, warme salade met gegrilde groenten en de absolute klapper van het weekend wat mij betreft: carpaccio van zwaardvis, met een citroen-oijfolievinaigrette, grapefruit, venkel en roze peper. Onwaarschijnlijk lekker! Als dessert namen we weer de heerlijke cantuccini.

Weekend Florence

Maandagochtend moesten we alweer naar huis, maar uiteraard niet zonder proviand: voor onderweg gevulde en niet-gevulde focaccia, voor thuis verse ravioli al tartufo en truffelolie, alles natuurlijk van de benedenverdieping van de markt.

Weekend Florence

Weekend Florence

Conclusie van mijn meneer: prachtige stad, heerlijk eten, absoluut een aanrader!

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt