Asperges met beurre noisette en oude kaas

Asperges met beurre noisette en oude kaas

In plaats van "gewoon" asperges met gesmolten boter: asperges met beurre noisette en oude kaas. Brokkelige kaas, aardse asperges en zoete, nootachtige boter
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Asperges met roomboter en Parmezaanse kaas zijn een klassieke combinatie, maar stiekem vind ik ze nóg lekkerder met bruine boter (beurre noisette) en brokkelkaas…

Asperges met beurre noisette en oude kaas

UPDATE: in 2022 heb ik dit recept van welverdiende nieuwe foto’s voorzien!

Toen we onlangs een weekendje in Maastricht waren, aten we – zoals altijd – bij Café Sjiek. Ik bestelde er asperges met brokkelkaas en truffelbotersaus, en oeioeioei wat waren die heerlijk! Niet verwonderlijk dus dat ik thuis ook zoiets wilde maken. Dat werden deze asperges met beurre noisette en oude kaas! Met nog tien dagen te gaan in dit aspergeseizoen, kon ik jullie het recept uiteraard niet onthouden.

Asperges uit de oven

Zoals zo vaak bereidde ik de asperges in de oven. Ik ben enorm fan van die bereidingswijze, omdat die zorgt voor een veel meer geconcentreerde smaak en minder natte asperges. Zeker als je de asperges met een vettige saus serveert, is dat laatste een groot voordeel, omdat de boel dan niet gaat schiften op je bord.

Asperges met beurre noisette en oude kaas

Asperges met kaas

Asperges met Parmezaanse kaas had ik al heel vaak gegeten, maar met brokkelkaas niet eerder. Overjarige kaas is trouwens de enige Nederlandse koeienkaas die ik lust, want van alle andere soorten vind ik de textuur afschuwelijk vies. Voor brokkelkaas kun je me daarentegen ‘s nachts wakker maken, dus dat zat wel snor bij Café Sjiek!

Asperges met boter

Asperges met beurre noisette en oude kaas

Natuurlijk is gewone gesmolten boter heerlijk bij asperges. Maar beurre noisette is misschien wel nóg lekkerder: het zoete en nootachtige past perfect bij het aardse van de asperges. Dat in combinatie met het vettige van de boter dat je wel behoudt, en natuurlijk de hartige smaak van de brokkelkaas, wauw! Voor wat frisheid gooide ik er trouwens ook nog wat bieslook tegenaan, en dat was een enorme oppepper. Dus without further ado, hierbij het laatste recept voor witte asperges van dit seizoen: asperges met beurre noisette en oude kaas.

Zo maak je asperges met beurre noisette en oude kaas:

  • Wachttijd: 60 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 800 gr witte asperges, geschild
  • 80 gr roomboter
  • 120 gr brokkelkaas
  • 8 sprietjes (knoflook)bieslook

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg 2 flinke vellen aluminiumfolie op elkaar en leg de asperges daarop. Verdeel er een paar flintertjes boter over en bestrooi met zwart versgemalen zwarte peper. Vouw de folie dicht tot een stevig pakketje en gaar de asperges in 50-60 minuten in de oven. Knijp er 10 minuten voor de tijd om is voorzichtig in: zijn ze bijna zacht, dan is het tijd om de rest te gaan voorbereiden.

Beurre noisette maken

Doe de rest van de boter in een kleine steelpan. Smelt de boter op laag vuur, en laat de boter daarna rustig pruttelen. Hak ondertussen de brokkelkaas in kleine stukjes en snijd de bieslook fijn.

Na een minuut of 10 (doorgaans) begint de boter langzaam te verkleuren. Houd de boel goed in de gaten, verbranden is zonde natuurlijk. Zodra de boter nootachtig begint te ruiken en lichtbruin kleurt, is de beurre noisette klaar.

Asperges met beurre noisette en brokkelkaas

Als het goed is, heb je dan net de asperges op de borden liggen, dus kun je meteen de boter erover verdelen. Zo niet, doe de boter dan in een kommetje om te voorkomen dat hij alsnog verbrandt door de hitte van de pan.

Verdeel de asperges over twee borden en besprenkel met de boter. Verdeel ook de brokkelkaas over de borden. Bestrooi met de bieslook. Het allerlekkerst met stevig (zuurdesem)brood en goede witte wijn.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt