“Veel lekkerder dan gewone oliebollen” “Mini oliebollen zijn veel fijner dan grote!” Dat waren maar een paar van de reacties toen ik deze mini oliebollen met sinaasappel en kaneel serveerde. Niet alleen thuis, maar ook op de school van mijn zoon was men unaniem: kleine oliebollen zijn beter dan grote, en deze smaken geweldig!

Mini oliebollen
Want hoe lekker oliebollen ook zijn, ze zijn ook nogal groot. En vaak een beetje sponzig van binnen. Niks mis mee, maar hoe lekker zou het zijn als er meer knapperige buitenkant was? En hoe fijn is het om een oliebol te eten die zo mini is, dat hij in 1 of 2 hapjes op is? Precies, dat is top! Zo ontstond het idee voor deze mini oliebollen met sinaasappel en kaneel.
Heerlijke, kleine oliebollen. Zodat je er extra veel van kunt eten! Omdat ze met krenten en rozijnen niet mooi worden in dit formaat, gebruik je sinaasappelschil en kaneel om ze heerlijk op smaak te brengen. En eerlijk: dat is veel lekkerder dan met gedroogd fruit. Veel fijner voor de textuur, en sinaasappel en kaneel zijn natuurlijk een gouden combinatie.
Wil je het liever nog wat spannender, vervang dan de kaneel door evenveel gemalen kardemom, en de schil van de sinaasappel door de schil van een citroen. Dan worden je oliebolletjes wat frisser.
Extra leuk: maak een klein puntzakje en hang dat met een knijpertje aan je wijnglas, dan heb je een hapje bij de hand bij je glas!

Makkelijke oliebolletjes
Hoe zeer ik het ook onzin vind om bakmixen te gebruiken, voor dit recept maak ik een uitzondering. Ik zal je uitleggen waarom. Ten eerste omdat je wanneer je vanaf nul begint, je vaak met 500 gram bloem in de weer gaat. Natuurlijk kun je iets minder maken, maar heel veel kleineren hoeveelheden werken bij zelfgemaakt gistdeeg vaak gewoon niet zo goed. Met dit recept met 200 gram oliebollenmix maak je al een onwaarschijnlijke berg oliebolletjes (60-70 stuks), dus meer is écht niet nodig.
Ten tweede omdat oliebollenmix, in tegenstelling tot pannenkoekenmix en dergelijke, echt wel een paar nuttige ingrediënten bij elkaar voegt. Zo zitten de gist en de melk er al in.
Wil je een echt oliebollenrecept volgen, bijvoorbeeld omdat je toch liever grote oliebollen met deze smaken wilt, of omdat je gewoon zin hebt in 150 kleine oliebolletjes, dan is dit recept ervoor een aanrader.
Mini oliebollen maken
Ik geef je in het recept een trucje om te zorgen dat je telkens een hele bups oliebolletjes tegelijk kunt frituren. Waar je bij grote oliebollen met een ijsbolletjestang een heel eind komt, is het bij dit formaat namelijk een beetje priegelen met lepeltjes, en dat doe je natuurlijk liever niet boven een pan kokende olie. Deze truc heb ik weer geleerd van meneer Wateetons, dus doe er je voordeel mee!
Zo maak je 60-70 mini oliebollen met sinaasappel en kaneel:
- Wachttijd: 1 uur
- Kooktijd: 30 minuten
- 200 gr oliebollenmix
- 1 biologische sinaasappel
- 2 tl gemalen kaneel
- 200 ml lauw water
- olie om in te frituren (zonnebloem, arachide oid)
- bakpapier
- poedersuiker
Zo maak je het
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil er met een fijne rasp vanaf. Let op: je wilt alleen de oranje schil hebben, geen wit. Doe de oliebollenmix in een ruime kom en voeg de geraspte schil en de kaneel toe.
Roer alles goed om, zodat de kaneel en de sinaasappel grondig door de mix gemengd zijn. Voeg dan 200 ml lauw water toe en roer met een spatel of lepel tot alles goed gemengd is. Dek de kom af met een theedoek, bowl cover of desnoods folie en zet de kom 45-60 minuten op een warme, tochtvrije plek om te rijzen.
Verwarm wanneer het deeg bijna klaar is met rijzen de olie in een pan of friteuse. De olie moet 180 graden worden. Heb je geen thermometer, probeer dan met een stukje brood of het olie op temperatuur is. Wanneer de olie begint te bruisen zodra het brood erin gaat, zit je goed.
Knip of scheur van bakpapier een aantal stukken die in je pan of friteuse passen.
Als het goed is, is het beslag na het rijzen ongeveer verdubbeld in omvang. Schep met 2 theelepeltjes kleine hoopjes op de stukken bakpapier. Ga net zolang door tot je al je beslag gebruikt hebt. Ik had hiervoor 1,5 vel bakpapier nodig. maak de hoopjes écht klein (zie filmpje).
Frituur dan telkens een stuk of oliebollen tegelijk. Laat ze goed uitlekken wanneer je ze uit het vet haalt, en dep ze even met wat keukenpapier tegen overtollig vet. Bestrooi meteen met poedersuiker en serveer ze warm!
Laat hier weten wat je er van vindt