Boerenkoolsalade met mango en feta

Al eind augustus zat er in onze groentetas weer boerenkool. Ik vond het tamelijk vroeg, in elk geval véél te vroeg voor stamppot. Te meer omdat het precies tijdens die hittegolf eind augustus bezorgd werd. Een salade leek me dus meer op zijn plaats. Dat werd deze heerlijke boerenkoolsalade met mango en feta. Dat in combinatie met granen, knapperige noten en een pittige, frisse dressing zorgde voor een waanzinnig lekkere maaltijdsalade die geweldig vult.

Boerenkoolsalade met mango en feta

Maaltijdsalade met boerenkool

Eerlijk is eerlijk: het was niet mijn eigen idee. Ik had wel bedacht dat ik boerenkoolsalade wilde maken, maar hoe we daar iets nog enigszins zomers van moesten maken, had ik niet in beeld. Mr. Em. gelukkig wel, want die bedacht er meteen mango, granen en limoendressing bij. Voor wat umami en knapperigheid voegde ik nog feta en nootjes toe, en een nieuwe favoriet was geboren.

Vegan boerenkoolsalade

Wil je de boerenkoolsalade trouwens liever vegan? Dat kan natuurlijk ook: gebruik dan 50 gr paarse of groene olijven in plaats van feta. Als granen gebruikte ik een mengsel van quinoa en hele tarwekorrels. Bulgur, rode of zwarte rijst en parelgort zijn ook allemaal heerlijk hierbij. Als noten koos ik voor pistachenoten en amandelsticks. Als ik pecannoten in huis had gehad, had ik die zeker gebruikt, maar die waren op.

Boerenkoolsalade met mango en feta

Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor boerenkoolsalade met mango en feta voor 2 personen:

    Voor de salade

  • 100 gr quinoa, bulgur of gemengde granen
  • 40 gr gemengde noten (pistache, amandel, pecannoten)
  • 150 gr boerenkool
  • 80 gr feta
  • 1/2 mango
  • Voor de dressing

  • 1 teen knoflook
  • sap van 1 limoen
  • 1,5 el sesamolie
  • 1 tl maple syrup
  • 1 tl Japanse sojasaus
  • 2 tl sriracha (of meer of minder naar smaak)

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...


Kook de granen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de noten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Was de boerenkool grondig en snijd hem in reepjes. Als je voorgesneden boerenkool gebruikt, kun je deze stap overslaan.

Boerenkoolsalade met limoendressing

Pers boven je saladeschaal de knoflook uit. Doe er de overige ingrediënten voor de dressing bij, behalve de sriracha. Voeg een theelepel sriracha toe, roer tot een egale saus en proef. Vind je het dan al tamelijk pittig, laat dan de rest van de sriracha achterwege. Mag het pittiger, voeg dan ook de tweede theelepel toe. Proef nogmaals, en voeg als je wilt nog wat meer sriracha toe.

Boerenkoolsalade met mango

Doe de boerenkool en de granen in de saladeschaal. Kruimel de feta erboven. Snijd de mango in blokjes en voeg ze toe aan de salade. Voeg als laatste de noten toe. Schep de salade luchtig om en serveer meteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.