Al eind augustus zat er in onze groentetas weer boerenkool. Ik vond het tamelijk vroeg, in elk geval véél te vroeg voor stamppot. Te meer omdat het precies tijdens die hittegolf eind augustus bezorgd werd. Een salade leek me dus meer op zijn plaats. Dat werd deze heerlijke boerenkoolsalade met mango en feta. Dat in combinatie met granen, knapperige noten en een pittige, frisse dressing zorgde voor een waanzinnig lekkere maaltijdsalade die geweldig vult.
Maaltijdsalade met boerenkool
Eerlijk is eerlijk: het was niet mijn eigen idee. Ik had wel bedacht dat ik boerenkoolsalade wilde maken, maar hoe we daar iets nog enigszins zomers van moesten maken, had ik niet in beeld. Mr. Em. gelukkig wel, want die bedacht er meteen mango, granen en limoendressing bij. Voor wat umami en knapperigheid voegde ik nog feta en nootjes toe, en een nieuwe favoriet was geboren.
Vegan boerenkoolsalade
Wil je de boerenkoolsalade trouwens liever vegan? Dat kan natuurlijk ook: gebruik dan 50 gr paarse of groene olijven in plaats van feta. Als granen gebruikte ik een mengsel van quinoa en hele tarwekorrels. Bulgur, rode of zwarte rijst en parelgort zijn ook allemaal heerlijk hierbij. Als noten koos ik voor pistachenoten en amandelsticks. Als ik pecannoten in huis had gehad, had ik die zeker gebruikt, maar die waren op.
Zo maak je boerenkoolsalade met mango en feta voor 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 100 gr quinoa, bulgur of gemengde granen
- 40 gr gemengde noten (pistache, amandel, pecannoten)
- 150 gr boerenkool
- 80 gr feta
- 1/2 mango
- 1 teen knoflook
- sap van 1 limoen
- 1,5 el sesamolie
- 1 tl maple syrup
- 1 tl Japanse sojasaus
- 2 tl sriracha (of meer of minder naar smaak)
Voor de salade
Voor de dressing
Zo maak je het
Kook de granen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de noten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Was de boerenkool grondig en snijd hem in reepjes. Als je voorgesneden boerenkool gebruikt, kun je deze stap overslaan.
Boerenkoolsalade met limoendressing
Pers boven je saladeschaal de knoflook uit. Doe er de overige ingrediënten voor de dressing bij, behalve de sriracha. Voeg een theelepel sriracha toe, roer tot een egale saus en proef. Vind je het dan al tamelijk pittig, laat dan de rest van de sriracha achterwege. Mag het pittiger, voeg dan ook de tweede theelepel toe. Proef nogmaals, en voeg als je wilt nog wat meer sriracha toe.
Boerenkoolsalade met mango
Doe de boerenkool en de granen in de saladeschaal. Kruimel de feta erboven. Snijd de mango in blokjes en voeg ze toe aan de salade. Voeg als laatste de noten toe. Schep de salade luchtig om en serveer meteen.
Laat hier weten wat je er van vindt