Al jaren ontbijt ik graag met havermout. Warm koud, ik vind het allemaal even lekker. Sinds een paar jaar ben ik bovendien dol op oatmeal lattes. In de zomer maak ik vaak deze smoothie met koffie, banaan en chocolade, en voor de koudere maanden leek het me lekker om daar een warme versie van te bedenken. Dat werd deze chocolade oatmeal latte met banaan!
Hij lijkt me ook hartje winter heerlijk, maar voor het vroege voorjaar is hij erg fijn. Zó fijn, dat ik er zelfs gisteren op mijn verjaardag mee wilde ontbijten.
Vegan oatmeal latte
Deze oatmeal latte kun je naar keuze met plantaardige of dierlijke melk maken, allebei is heerlijk! Zorg hoe dan ook voor een melk die je goed kunt opschuimen, daar wordt je chocolade oatmeal latte extra romig van.
Voor de topping kun je natuurlijk gewone granola gebruiken, maar chocolade granola is nóg lekkerder. Ook nootjes vind ik hier altijd erg lekker in. Ik kies trouwens altijd voor een heel shot espresso p.p., eventueel decaf. Wil je liever wat minder koffiesmaak, verdeel dan één shot over de twee porties.
Zo maak je chocolade oatmeal latte voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 50 gr havermout
- 300 ml (plantaardige) melk
- 1/8 tl zout
- 2 tl ongezoet cacaopoeder (ik gebruik Blooker)
- 2 el maple syrup
- 1 grote banaan
- 1-2 shots espresso
- (chocolade)granola naar smaak
Zo maak je het
Doe de havermout met het zout, de cacao, de maple syrup en 180 ml melk in een pannetje. Snijd de banaan boven het pannetje in (halve plakjes). Verwarm het geheel zachtjes terwijl je af en toe roert.
Oatmeal latte met chocola
Schuim ondertussen de overige 120 ml melk op. Doe ongeveer 2/3 van de opgeschuimde melk ook bij de havermout. Zorg dat de overblijvende 1/3 echt alleen schuim is.
Blijf de havermout verwarmen en roeren tot het geheel superromig is. Roer dan het melkschuim door de havermout.
Verdeel de chocolade oatmeal latte over twee mokken en giet in elke mok een (of een half) shot espresso. Bestrooi met granola naar smaak.
Laat hier weten wat je er van vindt