Zelfgemaakte barbecuesaus met harissa

Zelfgemaakte barbecuesaus met harissa

Zelf barbecuesaus maken is verrassend makkelijk. Deze barbecuesaus met harissa is rokerig, zoet, spicy, kleverig en intens van smaak.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Eigenlijk houd ik helemaal niet van barbecuesaus. Wel van de zoete, rokerige smaak die ze in de VS zo goed aan hun barbecuegerechten kunnen geven hoor. Die stroop met rookaroma die je in een flesje kunt kopen, vind ik echter niet lekker. Tien jaar geleden, toen mr. Em en ik tien weken met een tentje door Frankrijk trokken aten we dat wel, op onze enorme hamburgers op stokbrood. Toen noemden we de barbecuesaus al “vieze saus”. Maar ja, die écht Amerikaanse barbecuesaus hè…

Zelfgemaakte barbecuesaus met harissa

Barbecuesaus zelf maken

Toen ik een tijdje geleden experimnenteerde met pulled jackfruit, maakte ik een mengsel dat in smaak verdacht veel leek op die heerlijke Amerikaanse barbecuesaus. Met dat recept als basis maakte ik dus onlangs een pan vol barbecuesaus mat harissa. Diep donkerbruin, rokerig, zoet, spicy, kleverig en intens van smaak. Precies zoals ik hem lekker vind. Zo lekker dat ik hem liefst jaarrond eet. Er komt bij mij dus geen barbecue meer aan te pas!

Vegan barbecuesaus

Dit recept is voldoende voor een jampot vol zelfgemaakte barbecuesaus. Ik gebruik hiervoor rozenharissa van Souq, te koop bij Albert Heijn. Die vind ik los al lekker, en als basis voor deze saus is hij al helemaal perfect. Daarnaast gebruik ik maple syrup, omdat dat een complexe, iets hartige smaak geeft ipv alleen zoetheid. Wil je liever meer zoet en iets kruidigs, kies dan een kruidige honing. Dan is de barbecuesaus natuurlijk niet meer vegan.

Zelfgemaakte barbecuesaus met harissa

Barbecuesaus met harissa bewaren

De pot kun je op meerdere manieren steriliseren. Veel mensen zweren bij alleen de vaatwasser, maar dat durf ik niet aan. Mijn favoriete methodes zijn overgieten met kokend water, of even natmaken en dan op 100 graden in de oven.

Zo maak je 1 jampot barbecuesaus met harissa:

  • Kooktijd: 20 minuten
  • 100 ml rozenharissa
  • 10 ml maple syrup (of honing)
  • 50 ml rijstazijn (of appelciderazijn) 3,5 tl pimentón
  • 1 el extra vierge olijfolie

Zo maak je het

Zelf barbecuesaus met harissa maken

Doe de ingrediënten voor de barbecuesaus in een sauspan of een kleine wok. Een pan met antiaanbaklaag is handig, want het is wordt een kleverige saus. Het oppervlak moet echter niet te groot zijn, dus een koekenpan is minder geschikt.

Breng de saus al roerend aan de kook. Laat de saus op laagvuur een minuut of 10 pruttelen. Roer af en toe en houd de saus goed in de gaten. Je barbecuesaus is klaar wanneer hij donkerbruin en dik is, en de bovenkant er een beetje taai uitziet. Schenk de barbecuesaus in een brandschone pot. In de koelkast is de barbecuesaus zeker een maand houdbaar waarschijnlijk veel langer.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt