Eigenlijk houd ik helemaal niet van barbecuesaus. Wel van de zoete, rokerige smaak die ze in de VS zo goed aan hun barbecuegerechten kunnen geven hoor. Die stroop met rookaroma die je in een flesje kunt kopen, vind ik echter niet lekker. Tien jaar geleden, toen mr. Em en ik tien weken met een tentje door Frankrijk trokken aten we dat wel, op onze enorme hamburgers op stokbrood. Toen noemden we de barbecuesaus al “vieze saus”. Maar ja, die écht Amerikaanse barbecuesaus hè…
Barbecuesaus zelf maken
Toen ik een tijdje geleden experimnenteerde met pulled jackfruit, maakte ik een mengsel dat in smaak verdacht veel leek op die heerlijke Amerikaanse barbecuesaus. Met dat recept als basis maakte ik dus onlangs een pan vol barbecuesaus mat harissa. Diep donkerbruin, rokerig, zoet, spicy, kleverig en intens van smaak. Precies zoals ik hem lekker vind. Zo lekker dat ik hem liefst jaarrond eet. Er komt bij mij dus geen barbecue meer aan te pas!
Vegan barbecuesaus
Dit recept is voldoende voor een jampot vol zelfgemaakte barbecuesaus. Ik gebruik hiervoor rozenharissa van Souq, te koop bij Albert Heijn. Die vind ik los al lekker, en als basis voor deze saus is hij al helemaal perfect. Daarnaast gebruik ik maple syrup, omdat dat een complexe, iets hartige smaak geeft ipv alleen zoetheid. Wil je liever meer zoet en iets kruidigs, kies dan een kruidige honing. Dan is de barbecuesaus natuurlijk niet meer vegan.
Barbecuesaus met harissa bewaren
De pot kun je op meerdere manieren steriliseren. Veel mensen zweren bij alleen de vaatwasser, maar dat durf ik niet aan. Mijn favoriete methodes zijn overgieten met kokend water, of even natmaken en dan op 100 graden in de oven.
Zo maak je 1 jampot barbecuesaus met harissa:
- Kooktijd: 20 minuten
- 100 ml rozenharissa
- 10 ml maple syrup (of honing)
- 50 ml rijstazijn (of appelciderazijn) 3,5 tl pimentón
- 1 el extra vierge olijfolie
Zo maak je het
Zelf barbecuesaus met harissa maken
Doe de ingrediënten voor de barbecuesaus in een sauspan of een kleine wok. Een pan met antiaanbaklaag is handig, want het is wordt een kleverige saus. Het oppervlak moet echter niet te groot zijn, dus een koekenpan is minder geschikt.
Breng de saus al roerend aan de kook. Laat de saus op laagvuur een minuut of 10 pruttelen. Roer af en toe en houd de saus goed in de gaten. Je barbecuesaus is klaar wanneer hij donkerbruin en dik is, en de bovenkant er een beetje taai uitziet. Schenk de barbecuesaus in een brandschone pot. In de koelkast is de barbecuesaus zeker een maand houdbaar waarschijnlijk veel langer.
Laat hier weten wat je er van vindt