Knapperig gebakken vis met een frisse saus van tomaten. De zomer op een bordje, dat is deze zeebaars met sauce vierge!
Eén van mijn favoriete culinaire ontdekkingen was ooit, lang geleden, de sauce vierge in Zuid-Frankrijk. Beter gezegd: vis met sauce vierge.
Sauce vierge
Sauce vierge is een saus met citroen, verse kruiden en blokjes tomaat. De oerversie uit de 16e eeuw was zonder tomaat. Die saus is – zo beweert de legende – vernoemd naar Koningin Elizabeth I, ook wel The Virgin Queen genoemd.
Wat daar ook van zij: ik ben er dol op! Dit is een heerlijk, licht gerecht voor zomeravonden. Extra lekker met een glas rosé erbij. Bijvoorbeeld één van de rosés waar ik voor Wijntjes met Esther dit recept bij bedacht.
Wil je er een complete maaltijd van maken, dan is tian de légumes het perfecte, mediterrane bijgerecht. Stukje baguette erbij en klaar ben je!
Zo maak je zeebaars met sauce vierge voor 2 personen:
- Kooktijd: 25 minuten
- 250 gram zeebaarsfilets
- 5 el extra vierge olijfolie
- 2 grote tomaten
- 1 citroen
- 15 gr basilicum
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Dep de zeebaarsfilets schoon en bestrijk de vis met rondom 1 el van de olijfolie.
Bestrooi met een flinke snuf zout en leg de visfilets met de velkant naar beneden in een ovenschaal. Rooster de vis 20 minuten in de oven.
Snijd ondertussen de tomaten in vieren en verwijder het harde kontje. Verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees van de tomaat in kleine blokjes. Pers de citroen uit. Meng de tomaten met de rest van de olijfolie.
Hak de basilicum fijn en meng ook deze door de tomaten. Voeg 1 el citroensap toe en proef de sauce vierge. Maak op smaak met zout en voeg als je wilt meer citroensap toe.
Laat hier weten wat je er van vindt