Yoghurtcake van M Emma van der Deijl 5

Yoghurtcake van M

Cake zonder boter, maar met yoghurt. Superlicht, snel klaar en letterlijk zo overzichtelijk dat een kind het kan maken.

Tijdens mijn weekend bij A&Co leerde haar zoon M van negen mij de yoghurtcake maken die hij op school leerde maken (en toen ook thuis kon maken!) toen hij drie was. Deze cake is heerlijk luchtig en licht, eenvoudig om te maken en snel klaar. Bovendien kun je hem na het bakken nog customizen. Dat betekent wel dat je moet wachten tot hij is afgekoeld…

yoghurtcake gebakken

Cake met yoghurt bakken

Overigens werkt het recept met een yoghurtbekertje (A&Co wonen in Frankrijk). De inhoud daarvan is 125 gr yoghurt, maar het gaat hier om het volume: de overige ingrediënten worden grotendeels in het afgespoelde yoghurtbekertje afgemeten. O en aangezien alle eer hier voor M is, staan stukjes van hem op de foto’s 😉 Dankjewel M voor dit lekkere recept!

Zo maak je 1 ronde yoghurtcake van 24 cm doorsnede:

  • Kooktijd: 45 minuten
  • 1 portiebekertje yoghurt (te vervangen door sojayoghurt voor een melkvrije versie)
  • 3 bekertjes bloem
  • 2 bekertjes suiker
  • 3 eieren
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 bekertje neutrale plantaardige olie
  • jam, nutella, slagroom of andere vulling

Zo maak je het

Cakebeslag met yoghurt

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep het bekertje yoghurt leeg in een beslagkom of de mengkom van je keukenmachine. Spoel het bekertje af en zet een dienblaadje op het aanrecht. Hierop ga je de overige ingrediënten in het bekertje doen (gouden tip, kijk maar op de foto).

truc yoghurtcake2

Meet de bloem, de suiker en de olie af en doe die in de kom. Voeg de vanillesuiker, bakpoeder en eieren toe. Meng met de keukenmachine of een handmixer tot een glad beslag. Giet dit beslag in een ingevette ronde taartvorm of eventueel een springvorm van 24 cm doorsnede.

beslag yoghurtcake

Yoghurtcake bakken

Zet de yoghurtcake in de oven en laat een kwartier bakken. Draai dan de temperatuur terug naar 175 graden en laat nog een kwartier bakken. Houd de cake wel in de gaten, het kan zijn dat jouw oven iets sneller of langzamer gaat. De cake is gaar als een prikker of mes er droog uitkomt.

Yoghurtcake vullen

Laat de yoghurtcake op een rooster afkoelen. Snijd hem dan horizontaal doormidden en bestrijk de onderste helft met jam, nutella, slagroom of wat je maar lekker vindt. Wij konden niet kiezen, dus wij sneden de cake ook verticaal doormidden: één helft met nutella en één helft met aalbessenjam (homemade door de moeder van A!). Snijd in puntjes en smikkel.

yoghurtcake

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Reacties

  1. Het is geen springvorm, maar een gewone ronde vorm.. springvorm lijkt me niet handig want het deeg is vrij vloeibaar en zou er denk ik uitlopen onderaan.

Laat hier weten wat je er van vindt