De beste adresjes in de Provence

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Waar te beginnen? Na tig vakanties in de Provence heb ik een waslijst aan fijne plekken verzameld, dus ik kan niet wachten om de beste adresjes met je te delen!

Hieronder vind je dan ook mijn favoriete restaurants, bezienswaardigheden en winkels en markten. En ook niet onbelangrijk: mijn tips voor plekken die je absoluut kunt overslaan. Want hoe fijn het in de Provence ook is, het is ook héél toeristisch, en sommige plekken zijn de hype niet waard als je het mij vraagt.

Mijn favoriete reisgids voor de Provence? Een combinatie van de Groene Gids Provence, onze trouwe Lonely Planet (nog van onze rondreis door Frankrijk, een hele oude 100% gids die niet meer gemaakt wordt en… mensen vragen wat hun tips zijn.

Provence Bonnieux

Wat hoort bij de Provence?

Vooraf even een lesje topografie: officieel is de Provence het gebied dat ligt tussen de Italiaanse grens in het oosten, de Middellandse zee in het zuiden, de Alpen in het noorden en de Rhône(delta) in het westen. Die delta, de Camargue, wordt regelmatig ook tot de Provence gerekend, hoewel je die ook tot de Languedoc zou kunnen rekenen. Ik doe echter niet moeilijk en neem de Camargue gewoon mee.

Provence departementen

Er zijn zelfs mensen die beweren dat Nîmes ook al Provence zou zijn. Dat is absoluut niet zo, maar toevallig heb ik daar wel een paar leuke tips voor, dus die heb ik er lekker in gefietst. Nîmes hoort officieel echter bij de Languedoc, net als Montpellier.

Ik concentreer me op het westelijke deel van de Provence, met voorop de Luberon. Te meer omdat het oostelijke deel officieel de Côte d’Azur is, en dus niet Provence. De Luberon werd in één klap wereldberoemd door het boek A Year in Provence van Peter Mayle. Ik heb dit boek zelf letterlijk stuk gelezen toen ik in Montpellier woonde, en zelfs in de grote stad was het een feest van herkenning. Een aanrader dus om te lezen als je deze kant op gaat!

Restaurants in de Provence

Zoals gezegd is de Provence, en zeker ook de Luberon, knettertje toeristisch. Het is dus soms zoeken waar je een beetje authentiek kunt eten. De onderstaande plekken vind ik écht fijn!

Uit eten in de Luberon

Bonnieux: ligt prachtig op een berg. Helemaal bovenaan, met een waanzinnig uitzicht over de vallei ernaast, de Mont Ventoux en de bergen van de Luberon, zit La Terrazza. Fantastische houtovenpizza’s, met (uiteraard) een terras dat aan de berg lijkt te bungelen, zo mooi is het. Geweldig om met zijn tweetjes romantisch te eten, maar ook perfect met kinderen (het hek is echt stevig genoeg).

Beste adresjes Provence Bonnieux

Aan de overkant van de bergen waar Bonnieux op ligt, vind je het plaatjes Lourmarin. Ook door het kasteel altijd overlopen met toeristen, maar ook genoeg authentieke plekken. Onze favoriet hier is La Récréation, waar je niet alleen heerlijk eet, maar de service ook belachelijk goed is. Denk: het halve binnengedeelte werd verbouwd zodat ik onze (destijds) baby kon verschonen. Ze zijn hier gewoon heel lief, en kinderen zijn dus van harte welkom.

Ben je met kinderen op pad, dan is La Fontaine in Gargas een aanrader. Een enorm terras, overschaduwd door platanen, met niet alleen een speeltuin, maar ook een enorme berg speelgoed, van fietsjes tot trapauto’s. Hier is het volkomen geaccepteerd dat je kind tussen de gangen door de boel op stelten zet, en het eten is uitstekend. Patente salades, prima pizza’s en veel Franse klassiekers.

Provence adresjes uit eten

Uit eten in de steden van de Provence

In Arles vind je midden in het centrum Superfood, waar je heerlijk én gezond eet met lokale ingrediënten.

In Nîmes heb ik drie parels voor je. Om de hoek bij het Maison Carrée vind je Le Questel. Chic en hip, en met een heerlijk terras. Wel minder geschikt met kinderen.

In Nîmes vind je ook Le Caboulot de la Sérendipité. Een vega restaurant dat een instituut is in Nîmes. Je eet hier wat er van het land gekomen is die dag!

Ook heerlijk in Nîmes, maar dan meer ontbijt en lunch is Farmers, van een broer en zus die na allerlei omzwervingen over de wereld terugkwamen naar hun geboorteplaats om het restaurant te openen!

In Avignon vind je vlak naast mijn favoriete bezienswaardigheid (zie direct hieronder) restaurant La Mirande. Zeker niet goedkoop, maar wel met een groene Michelinster!

Zien en doen in de Provence

In de steden

Mijn favoriete bezienswaardigheid in de Provence komt na al dat eten misschien een beetje onverwacht, maar het is… het Palais des Papes in Avignon. Echt, ga er gewoon heen. Het is fantastisch. En niet onbelangrijk in de zomer: lekker koel binnen! Je kunt hier natuurlijk ook de beroemde brug uit het liedje bezoeken.

Provence Palais des Papes Avignon

Iets verderop ligt Orange. Hier vind je een nog vrijwel geheel intact amfitheater uit de Romeinse tijd. Echt de moeite waard om te bewonderen.

Ook Arles ligt in de buurt. Heel bekend als de stad waar Van Gogh lang gewoond heeft. De Espace Van Gogh en de Fondation Van Gogh zijn beide erg leuk om te bezoeken. Het beste ga je trouwens op zaterdag, dan vind in Arles namelijk ook een fan-tas-tische markt, van wel een kilometer lang. De leukste markt van de Provence, als je het mij vraagt!

Zien en doen in de Luberon

De mooiste bezienswaardigheid van de Luberon is wat mij betreft het prachtige landschap, dus wandelen is mijn favoriete activiteit. Eén van de leukste en mooiste wandelingen vind ik Le Colorado Provençal, dwars door de oude okermijnen. Hier loop je afwissleend door een bijna lichtgevend oranje landschap en de garrigue, de typische, lage begroeiing van de droge bergen in de Provence.

Provence Colorado Provençal

Bij die bergen hoort natuurlijk ook de Mont Ventoux. Er overheen fietsen zou ik iedereen afraden: het is hoog en moeilijk, en de weg naar beneden is levensgevaarlijk (en druk met auto’s), maar met de auto er overheen is wel echt heel tof.

Cultuur snuiven in de Luberon doe je het beste op twee plekken: de Abbaye de Sénanque en Vaison-la-Romaine. De abdij ligt middenin de lavendelvelden, dus die bezoek je het beste in de bloeiperiode daarvan – half juni tot eind juli.

In Vaison-la-Romaine vind je prachtige Romeinse opgravingen. Een complete Romeinse stad, met daarnaast bovendien een prachtige middeleeuwse stad die tegen een berg aan geplakt ligt. Echt een aanrader!

De Camargue

Ga je naar de Rhônedelta – de Camargue – dan zijn de flamingo’s daar absoluut een bezoekje waard, net als het plaatsje Les Saintes Maries de la Mer. Volgens de legende is dit de plek waar Maria en Maria Magdalena naartoe vluchtten na de kruisiging van Jezus. Of het waar is of niet, het plaatsje is dus naar deze twee Maria’s genoemd. Tip: vanaf het dak van de kerk heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de Camargue!

Provence Saintes Maries de la Mer

Shoppen in de Provence

Dol als ik ben op Provençaalse markten, kom ik maar weinig in winkels als ik in de Provence ben. Dat gezegd hebbend, ik heb natuurlijk wel mijn favorieten.

Mijn favoriete markten zijn die van Arles en die van Apt. Beide zijn op zaterdag en beide zijn geweldig. Wat ze zo leuk maakt, is dat ze allebei door minstens evenveel locals als toeristen worden bezocht. Je vindt hier dus vooral spullen die mensen gewoon nodig hebben, en niet allerlei wazige souvenirs. Kies er dus vooral eentje uit als je op een zaterdag in de buurt bent, en geniet van de ervaring!

Zoals gezegd bezoek ik weinig winkels, maar eten kopen bij Amélie Épicerie in L’Isle-sur-la-Sorgue is wel echt een feestje. Met maar liefst 35 lokale leveranciers, vind je hier héél veel lekkers. Je kunt trouwens ook even blijven plakken voor een kopje thee op het balkon!

Servies koop ik graag in Roussillon, bij het piepkleine winkeltje Le Marchand de Couleurs. Hier is alles handgemaakt én lekker fleurig!

Overslaan in de Provence

Om te beginnen twee plaatsen die in alle gidsen staan: Gordes en Les Baux. Voor allebei geldt: het is er prachtig. Ze zijn allebei echter zo overlopen door toeristen, dat daar niets meer van te zien is. Parkeren is bovendien ontzettend gedoe. Je bent zo 20 minuten aan het lopen voor je van je auto in de buurt bent van je wilt zien, en je betaalt een godsvermogen.

Ook overslaan: Sentier des Ocres in Roussillon. Ook hier geldt: het is er prachtig, maar je ziet er bijna niks van. Ook Roussillon is enorm overlopen, en ook hier is parkeren een ramp. Wil je de oker van dichtbij zien, ga dan lekker naar de Colorado Provençal. Veel leuker en veel rustiger!

P.S. De linkjes naar de boeken in dit artikel zijn affiliate links van bol.com. Dat betekent dat als jij iets via zo’n linkje koopt, ik een klein percentage commissie krijg, zonder dat het jou iets extra kost. Win-win dus!

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt