Em’s Real Books – recensie Wat lunchen we vandaag?

Wat lunchen we vandaag?

Onlangs kwam het nieuwe kookboek van Susan Aretz uit, Wat lunchen we vandaag?. Naast dat ik een tijdje bij Smulpaapje mee schreef, heb ik in die periode ook helpen koken en bakken voor de fotoshoots voor dat boek, dus een recensie daarvan kan natuurlijk niet uitblijven! Een paar weken geleden bracht Susan het boek langs en kon de grote pret beginnen. Niet alleen kon ik mr. Em aanwijzen welke gerechten ik allemaal had gemaakt (en dat zijn er nogal wat), maar ik sta zelfs achterin genoemd!

Em's Real Books - recensie Wat lunchen we vandaag? Emma van der Deijl 3

Ook voor grote mensen

Aangezien Baby H nog klein is om te trakteren en hij op de crèche een warme lunch krijgt (hoera!) zijn we nog niet helemaal toe aan het “mee naar school”-aspect van dit boek. Dat neemt niet weg dat er allerlei heerlijks in staat waarvoor je helemaal geen schoolgaande kinderen nodig hebt. Zo maakte ik even geleden al de hartige muffins met bloemkool en doperwtjes, en aten we vorige week de minisaucijzenbroodjes met appel.

Die laatste maakte ik destijds ook voor de shoot en ze zagen er zó lekker uit. Maar ja, ze moesten nog op de foto, dus proeven zat er niet in. Ze waren zo mogelijk nog lekkerder dan ze eruit zagen, dus dat belooft veel goeds voor de rest van de recepten. Er zit behoorlijk wat tussen dat ik wel in mijn eigen lunchtrommel zou willen hebben. Overigens heb ik tijdens al dat koken voor de foto’s wel gemerkt dat de receptuur spot on is, en gelukkig is dat in de definitieve versie van de tekst niet veranderd. De recepten zijn bovendien (uiteraard) ook gemakkelijk met wat hulp door kinderen te maken.

Trakteren op school

Gelukkig komt de schoolgaande leeftijd vanzelf, en dat trakteren ook. Tegen die tijd gaan we nog héél veel aan dit boek hebben! Want ik herinner me nog hoe de boterhammetjes mij de neus uit kwamen op school, en hoe ingewikkeld het toen al was om een originele traktatie te bedenken.

Lunches plannen

Achterin het boek vind je voor de lunchvariatie handige planners, ideaal! Nog leuker zijn de lieve lunchtrommelbriefjes die je ook in het boek vindt. Die gaan we zeker gebruiken over een paar jaar!

Het boek is in een kleurrijke, vrolijke stijl opgemaakt, met veel aandacht voor details. Zo is er “ruitjespapier” als achtergrond, passen de frisse kleuren goed bij elkaar en zijn er verschillende lettertypes voor meer overzicht. Ook de prachtige fotografie is perfect op elkaar afgestemd en in één stijl. Wel viel het mij op dat het lijkt alsof alle foto’s bij herfstlicht zijn geschoten, waardoor sommige gerechten iets minder van de pagina knallen dan als ze feller gekleurd waren geweest.

Conclusie

Hoewel ik natuurlijk niet geheel objectief ben, vind ik Wat lunchen we vandaag? écht een heel mooie boek. Boordevol verrassende ideeën, echt een houvast op het gebied van lunches, traktaties en wat er allemaal op het gebied van eten nog meer komt kijken bij een kind op de basisschool!

Wat lunchen we vandaag? wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam en is te koop bij bol.com (€24,99).

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt