Het is alweer even geleden dat ik een nieuw recept postte, maar ik was even erg druk met een weekendje Antwerpen. Op geheel karakteristieke Em & mr. Em wijze bestond dat voornamelijk uit eten en drinken: het was gevuld met terrasjes, bollekes, cava-brunches, steak tartares, nog meer bollekes, veelgangendiners met eend en wild, avondlijke terrasbezoekjes en natuurlijk bonbons. Kortom, een heerlijk weekend weg en wie nog eettips voor Antwerpen nodig heeft: je weet me te vinden.
Maar na zo’n weekend vol eten werd het toch wel weer eens tijd voor iets met groente.
Snijbonensalade
Na de ongekende populariteit van de linzen-paprikasalade hierbij opnieuw een salade zonder sla: niet granen met een prutje, maar ook geen echte salade. Kortom: warme salade met snijbonen. Ook geschikt voor mannen, of toch in ieder geval voor mr. Em, die heeft zitten smullen. Door het mengsel van granen, linzen en gebakken groente heeft deze salade een lekkere, afwisselende structuur.
Natuurlijk kun je hier volop variëren met de groente, maar ik had nu eenmaal snijbonen en het leek me leuk om daar eens iets anders mee te doen dan ze als bijgerecht te gebruiken. De ster van de show is hier echter de vinaigrette: romig en lobbig door de geitenkaas, maar niet vettig of overheersend.
Voor de granen gebruikte ik een mengsel van bulgur, quinoa en rode rijst. Perfect dus om restjes granen mee op te maken, maar één soort graan is natuurlijk ook prima. Kies waar je zin in hebt en wat je in huis hebt.
Zo maak je warme salade met snijbonen voor 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 250 gr snijbonen
- 2 paprika’s
- 120 gr (gemengde) granen
- 1/2 blik linzen, afgepsoeld en uitgelekt
- 3 el zachte geitenkaas
- 4 el goede olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el pompoenpitten
- eventueel: verse kruiden zoals koriander, platte peterselie, basilicum oid.
Zo maak je het
Salade met linzen
Snijd de snijbonen en de puntpaprika’s in stukjes. Blancheer de snijbonen door ze in een pan met gezouten kokend water te doen en te wachten tot het water opnieuw aan de kook is. Vis de snijbonen met een schuimspaan uit de pan en doe de granen in de pan. Kook de granen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de snijbonen goed uitlekken.
Salade met snijbonen
Rooster de pompoenpitten in een droge hapjespan of wok tot ze beginnen te poffen. Verhit daarna in diezelfde pan een scheutje olie en bak de paprika daarin zachtjes. Als de paprika begint te kleuren, voeg je de snijbonen toe en laat je de boel lekker verder smoren.
Warme salade
Klop vervolgens van de geitenkaas, olie, azijn met wat zout en peper een romige vinaigrette.
Meng de groenten en de uitgelekte granen en linzen met de vinaigrette en verdeel over de borden. Bestrooi met de pompoenpitten. Wat verse kruiden zijn hier ook erg lekker bij.
Dinie zegt
Vanavond gemaakt; heerlijk!
Em's Real Food zegt
Dank je! Blij dat je het lekker vond!
Mieke van Dorsten zegt
Heerlijk, gezond en snel klaar!
Emma van der Deijl zegt
Dankjewel, fijn om te lezen!