Warme rodekoolsalade met blauwe kaas

Voor deze warme rodekoolsalade met blauwe kaas raakte ik geïnspireerd in Sevilla. Vlakbij ons hotel zat een fantastische tapasbar, Catalina, met hele originele gerechtjes. Een warme rodekoolsalade was een van de vele voortreffelijke tapas die we daar aten, en eenmaal thuis heb ik dus snel geprobeerd die na te maken.

Dit recept is in 2021 van nieuwe foto’s voorzien, de receptuur is vrijwel ongewijzigd.

Warme rodekoolsalade

Warme koolsalade

Het idee om de rode kool gebakken maar lauw te serveren, in plaats van rauw of juist gesmoord, vind ik echt fantastisch. In de hieronder genoemde hoeveelheden is de salade een hoofdgerecht voor 2 personen. Als je wilt en/of veel trek hebt, kun je er wat goed brood naast eten, maar wij hadden hier genoeg aan.

Liever toch koud? Geen zorgen, ik heb ook nog een rodekoolsalade met pindadressing en een frisse rode coleslaw voor je in de aanbieding.

Warme rodekoolsalade

Rodekoolsalade

Ik voegde aan de salade granny smith appel en gedroogde abrikozen toe, maar voel je vrij om te experimenteren. In Sevilla zaten er rozijnen en gecaramelliseerde uien bij, maar ik ben niet zo dol op rozijnen. De volgende keer maak ik deze salade denk ik dan weer wel met ui. Kortom: kies vooral het (gedroogde) fruit dat jij lekker vindt, als de basis verder goed is, heb je dan een fantastische salade.

Warme rodekoolsalade

Zo maak je warme rodekoolsalade voor 2 personen:

  • Kooktijd: 30 minuten
  • 1/2 rode kool
  • 100 gr blauwe kaas
  • 1 granny smith appel
  • 50 gr gedroogde abrikozen
  • 40 gr walnoten
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 el extra vierge olijfolie

Zo maak je het

Snijd de kool in kwarten en die in smalle reepjes. Stoom de kool in een mandje of vergiet boven een pan met kokend water in ongeveer 10 minuten nog net niet beetgaar. Doe ondertussen de abrikozen in een bakje met wat kokend water, snijd de kaas en de appel in stukjes. Hak de noten grof en rooster ze in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren.

Warme rodekoolsalade maken

Laat de kool even uitlekken. Verhit in een wok of hapjespan op hoog vuur een scheutje olie. Doe de kool erin en voeg een halve el balsamicoazijn toe. Roerbak de rode kool gedurende 5-10 minuten, tot de randjes bruin beginnen te kleuren en een knapperige bite hebben.

Laat de kool even afkoelen. Klop in een grote schaal een vinaigrette van de rest van de azijn, de olie en zout en peper. Doe de kool in de schaal, doe de overige ingrediënten erbij en schep goed door.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Leave A Reply

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

NIEUW! Em's real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.