Tiramisù is lekker. IJs is lekker. En tiramisu ijs is nóg lekkerder. Nóg romiger, met een heerlijk volle smaak en ijskoud voor de zomer.
Al jaren zijn we hier thuis allemaal dol op tiramisu. Superfijn dus dat onze favoriete Italiaan er geen alcohol in doet. Voor ons een reden om te proberen de smaken na te maken als ijs.
Zelf tiramisu ijs maken
Want het zal je gebeuren. Heeft je moeder ‘s middags bij je favoriete ijssalon in Montpellier de ijsversie van je lievelingstoetje gezien, kom je er na het diner aan, is de ijssalon dicht. Dit was in mei, in de zomer is de winkel tot half twaalf ‘s avonds open, maar daar had mijn zoon op dat moment niks aan.
Dus maakten we thuis ons éigen tiramisu ijs, en dat was zó lekker dat ik het recept natuurlijk met je deel. Ik gebruik trouwens decaf espresso, want mijn kinderen hebben geen cafeïne nodig om energiek te zijn 😉
Thuis ijs maken
Let op: de ijsbasis en de lange vingers moeten tussendoor door en door koud worden, en daarna moet het ijs nog bevriezen. Dus zorg dat je tijdig begint met je voorbereidingen!
Zo maak je ca. 500 ml tiramisu ijs:
- Wachttijd: 6 uur
- Kooktijd: 30 minuten
- 2 eidooiers
- 50 gr suiker
- 1/8 tl fijn zout
- 150 ml volle melk
- 250 gr mascarpone
- ** lange vingers
- 2 shots (ca. 75 ml) sterke (decaf) espresso
- cacao om te bestrooien
- ijshoorntjes om te serveren
Zo maak je het
Klop de eidooiers schuimig met de suiker en het zout. Breng de melk tot het kookpunt. Als de melk warm is, zet je het vuur uit. Giet dan telkens een sauslepel van de hete melk bij de eidooiers, terwijl je die laatste goed klopt.
Op die manier komt het ei wat op temperatuur. Als het mengsel warm aanvoelt, giet je het in de pan bij de rest van de melk. Zet het vuur weer zachtjes aan en verwarm het mengsel onder zachtjes roeren met een spatel (niet kloppen!) tot het dikker begint te worden.
Zelf ijs maken
Roer in de kom waarin je de eidooiers hebt geklutst de mascarpone los. Doe dan het eiermengsel met een soeplepel tegelijk bij de mascarpone en klop goed. Voeg pas een nieuwe lepel van het warme mengsel toe als de vorige helemaal is opgenomen.
Zet het mascarponemengsel in de koelkast en laat door en door koud worden, minimaal 3 uur.
Maak van dit mengsel ijs volgens de instructies van je ijsmachine. Geen ijsmachine? Geen punt! Doe het mengsel dan in een diepvriesdoos, zet die in de vriezer en klop het mengsel gedurende 2-4 uur iedere 20 minuten om met een vork.
Tiramisu roomijs
Leg wanneer het ijs bijna bevroren is de lange vingers in een bakje waar ze goed in passen. Sprenkel dan de espresso er overheen. Laat 10 minuten rusten in de koelkast en hak ze dan in stukjes.
Schep het bevroren ijs in een bak waarin je het kunt bewaren. Roer/spatel de stukjes lange vinger erdoorheen en laat het geheel nog minimaal 2 uur in de vriezer staan.
Bestrooi het ijs in de bak, op de bolletjes of allebei met cacaopoeder.
Laat hier weten wat je er van vindt