Witte pizza met witlof en manchego

Witte pizza met witlof en manchego

Deze witte pizza met witlof en manchego is snel klaar en is vol en krachtig van smaak, zonder dat de witlof overheerst. Kan ook met kant-en-klaar deeg.
KokenKoken

Deze witte pizza met witlof en manchego was een experimentje, en we waren heel blij met het resultaat. Ik vind witlof heerlijk, maar af en toe heb ik wel moeite om te bedenken wat ik er nu weer eens mee zal maken.

Witte pizza met witlof en manchego

Witlofsalade vind ik erg lekker, maar niet in deze tijd van het jaar. Wokken is snel en fijn, maar een beetje saai als je er geen vis of vlees naast hebt. Met ham en kaas onder een dekentje puree is klassiek, maar ik vind het eerlijk gezegd een ramp, want het blijft toch altijd een waterballet. Elke keer tarte tatin van  witlof maken gaat ook vervelen. De allerlekkerste bereiding is wat mij betreft gecaramelliseerd, met gruyère (uit Plenty), maar dat is idioot veel werk.

Witte pizza met witlof en manchego

Witte pizza maken

Deze witte pizza met witlof lost weliswaar niet alles op, maar dit gerecht kun gewoon doordeweeks maken (met voorbereid of kant-en-klaar pizzadeeg), het is waanzinnig lekker en het is een fijne variatie op alle bovenstaande gerechten. Het bittere van witlof wordt verzacht door de honing, de tijm, en de romige gesmolten kaas, maar het geheel is lekker vol en krachtig van smaak.

Witte pizza met witlof en manchego

Zo maak je witte pizza met witlof en manchego voor 2 personen:

  • Voorbereidingstijd: 10 minuten
  • Wachttijd: 1 uur 20 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten

    Voor het deeg

  • 200 gr bloem
  • 2 gr instant gist
  • 120 ml water
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl fijn zout
  • Voor de pizza

  • 1 portie pizzadeeg
  • 4 stronken witlof
  • 1 tl honing
  • 3 takjes tijm
  • 150 gr manchego of een andere harde kaas
  • 3 el crème fraîche

Zo maak je het

Pizzadeeg maken

Kneed voor het deeg van de ingrediënten een soepel deeg. Laat het minimaal een uur rijzen, tot het in volume is verdubbel. Als je het deeg een avond van tevoren maakt, laat het dan in de koelkast rijzen. Het is dan de volgende avond klaar voor gebruik. Rol het deeg uit tot een plak die zo groot is als je bakplaat. Klant-en-klaarpizzadeeg gebruiken mag ook.

Zelf pizza maken

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de bakplaat in de oven, zodat hij warm is als de pizza op de plaat gaat. Snijd de witlof in smalle reepjes. Wok ze op hoog vuur met de honing, de blaadjes van 2 takjes tijm en peper en zout naar smaak tot de witlof zacht is en bruin begint te kleuren. Rasp ondertussen de manchego.

Pizza bakken

Besmeer de pizzabodem met de crème fraîche. Verdeel de witlof erover. Bestrooi met de geraspte kaas en verdeel de blaadjes tijm van het laatste takje erover. Bestrooi met wat versgemalen zwarte peper en besprenkel met wat extra vierge olijfolie. Bak de pizza in 10-15 minuten tot de korst en de kaas mooi bruin kleuren.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 3

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

KokenKoken

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt