Deze witte pizza met witlof en manchego was een experimentje, en we waren heel blij met het resultaat. Ik vind witlof heerlijk, maar af en toe heb ik wel moeite om te bedenken wat ik er nu weer eens mee zal maken.
Witte pizza met witlof en manchego
Witlofsalade vind ik erg lekker, maar niet in deze tijd van het jaar. Wokken is snel en fijn, maar een beetje saai als je er geen vis of vlees naast hebt. Met ham en kaas onder een dekentje puree is klassiek, maar ik vind het eerlijk gezegd een ramp, want het blijft toch altijd een waterballet. Elke keer tarte tatin van witlof maken gaat ook vervelen. De allerlekkerste bereiding is wat mij betreft gecaramelliseerd, met gruyère (uit Plenty), maar dat is idioot veel werk.
Witte pizza maken
Deze witte pizza met witlof lost weliswaar niet alles op, maar dit gerecht kun gewoon doordeweeks maken (met voorbereid of kant-en-klaar pizzadeeg), het is waanzinnig lekker en het is een fijne variatie op alle bovenstaande gerechten. Het bittere van witlof wordt verzacht door de honing, de tijm, en de romige gesmolten kaas, maar het geheel is lekker vol en krachtig van smaak.
Zo maak je witte pizza met witlof en manchego voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Wachttijd: 1 uur 20 minuten
- Kooktijd: 30 minuten
- 200 gr bloem
- 2 gr instant gist
- 120 ml water
- 1 el olijfolie
- 1/2 tl fijn zout
- 1 portie pizzadeeg
- 4 stronken witlof
- 1 tl honing
- 3 takjes tijm
- 150 gr manchego of een andere harde kaas
- 3 el crème fraîche
Voor het deeg
Voor de pizza
Zo maak je het
Pizzadeeg maken
Kneed voor het deeg van de ingrediënten een soepel deeg. Laat het minimaal een uur rijzen, tot het in volume is verdubbel. Als je het deeg een avond van tevoren maakt, laat het dan in de koelkast rijzen. Het is dan de volgende avond klaar voor gebruik. Rol het deeg uit tot een plak die zo groot is als je bakplaat. Klant-en-klaarpizzadeeg gebruiken mag ook.
Zelf pizza maken
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de bakplaat in de oven, zodat hij warm is als de pizza op de plaat gaat. Snijd de witlof in smalle reepjes. Wok ze op hoog vuur met de honing, de blaadjes van 2 takjes tijm en peper en zout naar smaak tot de witlof zacht is en bruin begint te kleuren. Rasp ondertussen de manchego.
Pizza bakken
Besmeer de pizzabodem met de crème fraîche. Verdeel de witlof erover. Bestrooi met de geraspte kaas en verdeel de blaadjes tijm van het laatste takje erover. Bestrooi met wat versgemalen zwarte peper en besprenkel met wat extra vierge olijfolie. Bak de pizza in 10-15 minuten tot de korst en de kaas mooi bruin kleuren.
Laat hier weten wat je er van vindt